Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Wina na święta

Dwa lata temu robiliśmy podobny spis. Proponowaliśmy listę win na święta – uniwersalnych, ciekawych, łatwych do skomponowania z różnymi potrawami, które przygotowuje się na święta. W tym roku nieco ja odnowimy, bo i wina na półkach się zmieniły, i nasze pomysły pewnie będą inne. A może kilka win powtórzy się na tej liście. Zobaczmy, oto ona.

Casal Garcia Vinho Verde DOC – czyli lekko musujące (frizzante, półmusujące) wino z północy Portugalii, specjalność regionu Minho z własnym oznaczeniem DOC. Lekkie, niskoprocentowe, tylko na zaostrzenie apetytu i dobry nastrój, choć pewnie znajdą się tacy, którzy pozostaną przy tym winie aż do deseru. Idealne zamiast szampana czy prosecco.

GARDENOS TINTO 2016 DOCA RIOJA – wtedy też je wymienialiśmy na naszej liście polecanych win. I nic się nie zmieniło oprócz rocznika. Powtórzmy więc to, co pisaliśmy wtedy: “Wspaniale uniwersalne wino, które uświetni każde spotkanie towarzyskie. Jest jednym z lepszych pod względem stosunku jakość-cena w naszym sklepie i myślę, że nie tylko. Będzie pasowało do większości mięsnych potraw”.

Armas de Guerra rosado 2016 – znakomite, bardzo świeże rosé z północnohiszpańskiego Bierzo. Powstało z typowego dla regionu szczepu mencía. Jest idealne do wszystkich dań wegetariańskich, sałat, ryb, przekąsek czy tart, a także do picia solo.

La Buena Espera tinto BIB 3l – wersja na dom pełen gości. Wino w kartoniku z poręcznym kranikiem. Jest super owocowe, ale ma też nerw charakterystyczny dla win z bardzo ciepłej La Manchy. Będzie świetnie pasowało do mięsnego obiadu, ale sprawdzi się także przy kolacyjnym menu z talerzem wędlin i serów na czele.

FEUDO ANTICO PECORINO TERRE DI CHIETI IGP 2016 – i znowu wino, które polecaliśmy równie gorąco poprzednim razem. Pecorino to odmiana, którą tu w firmie wszyscy bardzo lubimy. A pisaliśmy o nim tak: “Cała Wigilia, wszystkie rybne i kapustne potrawy to odpowiednie połączenie dla pecorino. Nawet pierogi z grzybami i kapustą powinny się dać połączyć. Co nie jest takie oczywiste, bo dotychczas miałam przekonanie, że tylko solidny riesling jest w stanie podołać polskim wigilijnym daniom”.

– a to już bardziej kontemplacyjna Rioja. Wyleżakowana  jak należy, pełne, pięknie starzone wino. Do cięższych potraw mięsnych, twardych serów albo do wypicia lampki wieczorem, dla przyjemności.

ANTICO S.GIORGIO VINO ALLA MANDORLA – to także zostawiamy – nasz hit od lat. “Specjał słodki numer jeden, czyli wzmacniane sycylijskie wino migdałowe: gęste, słodkie, bardzo aromatyczne, jak dla mnie – zdecydowanie zamiast deseru. Jeśli ktoś jednak kocha słodkie, to ciasto czekoladowe, szarlotka, jakieś bakaliowce będą z tym winem grały jak nic innego”.

Marqués de Cáceres Satinela – zdecydowanie dla tych, którzy Antico nie wypiją nigdy w życiu, którzy nie lubią ciężkich wzmacnianych win typu marsala czy sherry czy porto oczywiście. Subtelna Rioja, biała półsłodka, bardzo owocowa. Idealnie zbalansowana.