Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2015

W dniach 14-15 marca 2015 roku w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3 po raz kolejny odbyły się Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2015. Byliśmy tam z prezentacją win słowackich z Château Topoľčianky na zaproszenie Leszka Szyczewskiego z Toruń Meetings. Toruń piękny, gospodarze fantastyczni – wyjątkowo życzliwi, zapobiegliwi i profesjonalni. Odwiedzający goście – zainteresowani, otwarci, pozytywni. Jesteśmy naprawdę zadowoleni.

O godzinie 11.00 w sobotę, tuż po otwarciu Targów, prowadziliśmy prelekcję zatytułowaną: Winne szczepy Europy środkowo – wschodniej.

Alina Kudela z Winnicy i Leszek Szyczewski z Toruń Meetings

Niedzielnym popołudniem ogłoszono rozstrzygnięcie konkursu Festiwal Smaków oraz konkursu kulinarnego “O chochlę Prezydenta Miasta Torunia” i przyznano Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków, które otrzymało Gospodarstwo Sadownicze Wasilewscy „Tęczowy Ogród” z Brzozowa za sok jabłkowy z dynią. Wśród nagrodzonych znaleźliśmy się także i my. Otrzymaliśmy wyróżnienie za wino musujące SEKT 1933 PRESTIGE CUVÉE z Château Topoľčianky

Oto wyniki wszystkich konkursów:

Komisja w składzie: przewodniczący komisji – Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Jan Oleksy – dziennikarz Gazety Nowości oraz Aleksandra Kleśta-Nawrocka – szefowa Slow Food Gruczno, po wizytacji stoisk targowych w dniu 14 marca 2015 roku przyznała:
„GRAND PRIX” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków – dla Tęczowego Ogrodu Marcina Wasilewskiego za naturalny sok jabłkowy z dynią;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek dla firmy Toruń Meetings Konferencje i Kongresy za arkusz filatelistyczny;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra za Wędzonkę Warmińską;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Gospodarstwa Pasiecznego Miody Wileńskich za miód wielokwiatowy;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Wiatrowego Sadu Grażyny Wiatr za sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z werbeny cytrynowej;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Ekologii spod Strzechy Józefa Siadaka za Musztardy Historyczne;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Winnicy Kraków za słowackie wino musujące Sekt 1933 Prestige Cuvee.

W konkursie “O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia” przyznano następujące nagrody:

I miejsce – Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń, szef Jarek Jasicki za „Polewkę chlebową według przepisu z XVI wieku”
II miejsce – Akademia Qulinario Vistula Hotel, Świecie, szef Albert Bojanowski, Mateusz Bajera za Kotleciki z indyka aromatyzowane imbirem pieczone na modym maśle, podane na puree z zielonego groszku z dodatkiem sosu madera
III miejsce – Restauracja Miodowa, Hotel&Spa Młyn, Włocławek, szef Łukasz Strychalski za „Zupę piwną z pierwszej toruńskiej książki kucharskiej z XIX wieku”

Wyróżnienie otrzymała Restauracja FORMA, Toruń, szef Michał Jakubowski za „Ogony wołowe z galaretką z kiszonej kapusty, demiglasem i sosem piernikowym”.

Wyróżnienie dla Sekt 1933 Prestige z rąk wiceprezydenta Torunia, Zbigniewa Fiderewicza, przyjęła Alina Kudela, właścicielka Winnicy
 
Leszek Szyczewski przyjął Wyróżnienie za arkusz filatelistyczny, który na zlecenie Totuń meetings wypuściła Poczta Polska na okoliczność X Halowych Mistrzostw Europy Weteranów 2015

Nagrodzone wino w Winnicy, już w Krakowie.
…a teraz dyplom na ścianie