Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2015
W dniach 14-15 marca 2015 roku w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3 po raz kolejny odbyły się Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2015. Byliśmy tam z prezentacją win słowackich z Château Topoľčianky na zaproszenie Leszka Szyczewskiego z Toruń Meetings. Toruń piękny, gospodarze fantastyczni – wyjątkowo życzliwi, zapobiegliwi i profesjonalni. Odwiedzający goście – zainteresowani, otwarci, pozytywni. Jesteśmy naprawdę zadowoleni.
O godzinie 11.00 w sobotę, tuż po otwarciu Targów, prowadziliśmy prelekcję zatytułowaną: Winne szczepy Europy środkowo – wschodniej.
Niedzielnym popołudniem ogłoszono rozstrzygnięcie konkursu Festiwal Smaków oraz konkursu kulinarnego “O chochlę Prezydenta Miasta Torunia” i przyznano Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków, które otrzymało Gospodarstwo Sadownicze Wasilewscy „Tęczowy Ogród” z Brzozowa za sok jabłkowy z dynią. Wśród nagrodzonych znaleźliśmy się także i my. Otrzymaliśmy wyróżnienie za wino musujące SEKT 1933 PRESTIGE CUVÉE z Château Topoľčianky
Oto wyniki wszystkich konkursów:
Komisja w składzie: przewodniczący komisji – Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Jan Oleksy – dziennikarz Gazety Nowości oraz Aleksandra Kleśta-Nawrocka – szefowa Slow Food Gruczno, po wizytacji stoisk targowych w dniu 14 marca 2015 roku przyznała:
„GRAND PRIX” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków – dla Tęczowego Ogrodu Marcina Wasilewskiego za naturalny sok jabłkowy z dynią;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek dla firmy Toruń Meetings Konferencje i Kongresy za arkusz filatelistyczny;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra za Wędzonkę Warmińską;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Gospodarstwa Pasiecznego Miody Wileńskich za miód wielokwiatowy;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Wiatrowego Sadu Grażyny Wiatr za sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z werbeny cytrynowej;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Ekologii spod Strzechy Józefa Siadaka za Musztardy Historyczne;
„WYRÓŻNIENIE” Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków dla Winnicy Kraków za słowackie wino musujące Sekt 1933 Prestige Cuvee.
W konkursie “O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia” przyznano następujące nagrody:
I miejsce – Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń, szef Jarek Jasicki za „Polewkę chlebową według przepisu z XVI wieku”
II miejsce – Akademia Qulinario Vistula Hotel, Świecie, szef Albert Bojanowski, Mateusz Bajera za Kotleciki z indyka aromatyzowane imbirem pieczone na modym maśle, podane na puree z zielonego groszku z dodatkiem sosu madera
III miejsce – Restauracja Miodowa, Hotel&Spa Młyn, Włocławek, szef Łukasz Strychalski za „Zupę piwną z pierwszej toruńskiej książki kucharskiej z XIX wieku”
Wyróżnienie otrzymała Restauracja FORMA, Toruń, szef Michał Jakubowski za „Ogony wołowe z galaretką z kiszonej kapusty, demiglasem i sosem piernikowym”.