Wino, które powstało z najbardziej znanego szczepu środkowej Europy. Frankovka modrá (podobnie nazywa się w Czechach) znana jest też jako Kékfrankos na Węgrzech, Blaufränkisch w Austrii czy Lemberger w Niemczech. Dobrze zrobiona Frankovka jest bodaj jednym z najbardziej uniwersalnych win w tej części świata. Doskonale komponuje się z wieloma daniami.
Kolor: jasnorubinowy (kolor dojrzałych czereśni)
Zapach: przyjemne, owocowe nuty (truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki) z dodatkiem cynamonu.
Smak: lekki i przyjemny z delikatnymi taninami.
Château Topoľčianky to znany, duży producent słowackich win. Firma zaczęła funkcjonować pod tą nazwą w 1933 roku i wtedy też po raz pierwszy wina zaczęto oznaczać nazwą Château Topoľčianky. Jednak tradycje winiarskie na tym terenie sięgają niemal dwa wieki wstecz. Uprawiano tu winorośl już na początku osiemnastego wieku. Ale dopiero okres międzywojnia rozsławił Topoľčianky i tutejsze wina. Między innymi dzięki temu, że stałym bywalcem zamku był pierwszy czechosłowacki prezydent Tomasz Masaryk.
Sześćdziesiąt lat później, w 1993 roku, firma stała się prywatnym przedsiębiorstwem, przeszła całkowitą reorganizację i rozwinęła skrzydła tak bardzo, że obecnie zarządza winnicami w Regionie Nitrzańskim oraz Regionie Południowosłowackim o łącznej powierzchni 420 ha, a roczna produkcja firmy wynosi około 5 milionów butelek.