Wino czerwone wytrawne pochodzące z pagórkowatych terenów gminy Tollo (okolice Sterpari, Piane Mozzone, Colle Cavalieri, Vaccareccia, San Biagio, Macchie i Colle Secco). Powstało w 100% z Montepulciano. Ma głęboki ciemnorubinowy kolor. W nosie dominują ciemne, dojrzałe owoce, śliwki wędzone z nutą kawy i czekolady. W ustach krzepkie, pełne, bardzo dobrze zbudowane, z długą końcówką.
Wiek winorośli: od 15 do 30 lat
Produkcja: maceracja ze skórkami w temperaturze kontrolowanej w zbiornikach ze stali nierdzewnej ze szczeliną powietrzną
Dojrzewanie: 14 miesięcy w zbiornikach betonowych
Całkowita kwasowość: 5,50 g/l
PH: 3,59
Cukier resztkowy: 3,95 g/l
Całkowity suchy ekstrakt: 36,0 g/l
Feudo Antico to firma, która mieści się w małej miejscowości zaledwie pięć kilometrów od Adriatyku i około trzydziestu od masywu Maiella. Tradycje uprawy winorośli i produkcji wina na tym terenie – pomiędzy gminami Pescara, Chieti i Ortona – sięgają zamierzchłych czasów rzymskich. Dowodem na to są archeologiczne odkrycia starożytnych siedlisk, wśród których znaleziono amfory na wina i oliwy (dolia).
Dziś Feudo Antico, jako firma lokalna, dziedziczy długą tradycję i chce kontynuować winiarską historię tego miejsca. Ambicją firmy jest przywrócenie winiarskiej godności Abruzji. Żeby marzenie mogło się spełnić firma stara się łączyć wielki szacunek dla tradycji, dla środowiska, dla terroir z nowoczesną, technologicznie zaawansowaną produkcją. Dużą wagę Feudo Antico przywiązuje do ograniczonej wydajności i wykorzystania takich technik uprawy, żeby miały one jak najmniejszy wpływ na środowisko. Ta filozofia doprowadziła, że firma jest pierwszą, która się zaangażowała w stworzenie nowej apelacji terytorialnej w Abruzji, czyli DOP Tullum (niegdyś DOC). Dzięki zaangażowaniu i głębokiej wierze Feudo Antico w powodzenie tego przedsięwzięcia w 2009 roku powstały pierwsze wina oznaczone DOP Tullum. Jest to pierwsza apelacja terytorialna w Abruzji (gmina Tollo, prowincja Chieti) i jedna z najmniejszych w całych Włoszech. Feudo Antico podchodzi do zasad produkcji win Tullum DOP z wielką powagą: wina produkuje się z winogron sadzonych na zboczach nie niższych niż 80 m n.p.m. i w zagęszczeniu nie większym niż 3300 winorośli na hektar, wydajność nie przekracza 10t/ha (choć prawo pozwala na 13 t/ha). Producent dba dodatkowo o optymalizację plonów, by uniknąć zubożenia ziemi, co natychmiast wpływa na jakość wina. Kluczowe dla tej apelacji jest także użycie lokalnych szczepów, z których największą gwiazdą jest pecorino. Innowacją, którą wprowadziło dodatkowo Feudo Antico jest produkcja win przy użyciu betonowych kadzi lub zbiorników ze stali nierdzewnej zamiast beczek dębowych. Nadrzędnym celem Feudo Antico jest zaoferowanie swoim klientom wina tworzonego z poszanowaniem tradycji, ale jednocześnie zaskakująco współczesnego.