Wino różowe z najbardziej znanego winiarskiego regionu Hiszpani, czyli Rioja. Pochodzą z winnic Marqués de Reinosa, które rozpościerają się nad rzeką Cidacos, dopływem Ebro, i chronione są przez wzniesienia La Sierra de Yerga i Peña Isasa. Dzięki temu w dolinie panuje idealny klimat, który jest kluczowym warunkiem tworzenia win w rozpoznawalnych stylu Rioja. Powstało z garnacha (60%) i tempranillo (40%) – jak przystało na hiszpańskie wina różowe, które najczęściej powstają na bazie garnacha. Ma lśniący jasnoróżowy kolor, aromat owocowy, z nutami malin, truskawek oraz dojrzałych brzoskwiń. W ustach bardzo łagodne, owocowe, krągłe i niezwykle świeże. Idealne do sałat, jako aperitif, do białych mięs i zapiekanek.
To winnica założona w Autol w La Rioja przez Joaquína Garralda Oñate, hrabiego de Autol i markiza de Reinosa pod koniec XIX w. Jako działacz społeczny, markiz Reinosa, osiągnął wiele dla rozwoju winiarstwa w regionie. Po zakończeniu służby wojskowej, pracował jako senator (piastował urząd aż do śmierci w 1908r.) założył winnicę, która miała potem być znana, jako jedna z pierwszych, które zaczęły eksportować swoje wina za granice Hiszpanii.
Po jego śmierci na początku XX wieku, lokalna gazeta “La Rioja”, napisała w jego nekrologu co następuje: “Wielokrotnie widzieliśmy go u boku swoich wyborców, czy w Madrycie, czy w La Rioja, służącego każdemu, kto zwrócił się do niego o pomoc. Pamiętamy, gdy16 lat temu przybył do Logrono z Madrytu na spotkanie z protestującymi winiarzami. Przedstawił ich żądania przed Senatem w stolicy i, chociaż zajęło mu to dwa lata, w końcu doprowadził do uchwalenia ustawy o zapobieganiu rozcieńczania win”.