Wino czerwone z najbardziej znanego winiarskiego regionu Hiszpani, czyli Rioja. Pochodzą z winnic Marqués de Reinosa, które rozpościerają się nad rzeką Cidacos, dopływem Ebro, i chronione są przez wzniesienia La Sierra de Yerga i Peña Isasa. Dzięki temu w dolinie panuje idealny klimat, który jest kluczowym warunkiem tworzenia win w rozpoznawalnych stylu Rioja. Wino powstało z odmian tempranillo, garnacha i mazuelo (zwany też cariñena w innych regionach, a we Francji carignan). Leżakowało w beczce min. 6 miesięcy i tyle samo w butelce. Ma wiśniowy, głęboki kolor, w aromacie wyczuwalne nuty wanilii i pieprzu oraz owoców i likieru owocowego (wiśnia) z nuta balsamiczną. W smaku zrównoważone, bogate i trwałe. Idealne do dań z warzyw i zapiekanek oraz białych mięs z grilla.
To winnica założona w Autol w La Rioja przez Joaquína Garralda Oñate, hrabiego de Autol i markiza de Reinosa pod koniec XIX w. Jako działacz społeczny, markiz Reinosa, osiągnął wiele dla rozwoju winiarstwa w regionie. Po zakończeniu służby wojskowej, pracował jako senator (piastował urząd aż do śmierci w 1908r.) założył winnicę, która miała potem być znana, jako jedna z pierwszych, które zaczęły eksportować swoje wina za granice Hiszpanii.
Po jego śmierci na początku XX wieku, lokalna gazeta “La Rioja”, napisała w jego nekrologu co następuje: “Wielokrotnie widzieliśmy go u boku swoich wyborców, czy w Madrycie, czy w La Rioja, służącego każdemu, kto zwrócił się do niego o pomoc. Pamiętamy, gdy16 lat temu przybył do Logrono z Madrytu na spotkanie z protestującymi winiarzami. Przedstawił ich żądania przed Senatem w stolicy i, chociaż zajęło mu to dwa lata, w końcu doprowadził do uchwalenia ustawy o zapobieganiu rozcieńczania win”.