Deserowe wino migdałowe z Sycylii. Tradycyjny trunek, którego historia sięga połowy XVIII wieku. Wzmacniane wino, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego.
Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia
Produkcja: podczas produkcji do wina podstawowego dodaje się wyciąg migdałowy z dodatkiem alkoholu, żeby uzyskać pożądany migdałowy smak
Cukier: >20%
Barwa: ciemnobursztynowa
Smak: słodki i wyrazisty
Zastosowanie: dobra podstawa do mlecznych koktajli, lodów, ciasteczek i innych deserów
Wino pochodzi z Cantine Lombardo, jednej ze starszych winiarni w regionie, która powstała w 1881 roku. Została założona przez Giuseppe Lombardo Maltese w 1881 roku. Sam założyciel, znakomity budowniczy statków i armator, od razu założył, że wino, które będzie produkował, jego własne statki będą rozwozić po całym świecie. Dziś winiarnia produkuje około 1,6 mln butelek w dużej nowoczesnej winiarni o powierzchni 20 tys. m2. Marsala Lombardo eksportowana jest do 60 różnych krajów na całym świecie – tym samym założenia i plany Giuseppe Lombardo zostały spełnione.
Misją Cantine Lombardo jest produkowanie marsali w dobrych cenach, żeby każdy miał możliwość poznać tradycyjny sycylijski trunek. W 1920 zarządzanie firmą przejęli Orazio i Ermelinda Lombardo, a w 1952 roku ich syn – Giuseppe Lombardo. Wówczas firma rozpoczęła działania, by produkować i sprzedawać wina na dużą skalę. Obecnie produkuje wiele typów marsali, podstawowe, aromatyzowane, długo leżakowane i bardzo szlachetne, a także certyfikowane wina mszalne.