Wzmacniane wino deserowe z zachodniej Sycylii, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego. Produkowane zgodnie z wymogami episkopatu, jako wino dozwolone podczas celebracji mszy/mszalne. Posiada certyfikat kurii biskupa.
Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia
Gleby: sycylijskie czerwone ziemie tzw. terra rossa
Czas zbiorów: od połowy września do końca września
Produkcja: delikatne wyciskanie, powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu – w ten sposób wino uzyskuje 16% zawartości alkoholu.
Cukier: >10%
Barwa: rubinowy, lśniący
Smak: słodki
Zastosowanie: doskonałe do deserów
Wino pochodzi z Cantine Lombardo, jednej ze starszych winiarni w regionie, która powstała w 1881 roku. Została założona przez Giuseppe Lombardo Maltese w 1881 roku. Sam założyciel, znakomity budowniczy statków i armator, od razu założył, że wino, które będzie produkował, jego własne statki będą rozwozić po całym świecie. Dziś winiarnia produkuje około 1,6 mln butelek w dużej nowoczesnej winiarni o powierzchni 20 tys. m2. Marsala Lombardo eksportowana jest do 60 różnych krajów na całym świecie – tym samym założenia i plany Giuseppe Lombardo zostały spełnione.
Misją Cantine Lombardo jest produkowanie marsali w dobrych cenach, żeby każdy miał możliwość poznać tradycyjny sycylijski trunek. W 1920 zarządzanie firmą przejęli Orazio i Ermelinda Lombardo, a w 1952 roku ich syn – Giuseppe Lombardo. Wówczas firma rozpoczęła działania, by produkować i sprzedawać wina na dużą skalę. Obecnie produkuje wiele typów marsali, podstawowe, aromatyzowane, długo leżakowane i bardzo szlachetne, a także certyfikowane wina mszalne.