Czerwone wytrawne wino z południa Włoch (Puglia), leżakowane w beczkach dębowych 6 miesięcy. Powstało w 100% z odmiany Primitivo, która jest nie tylko jedną z najważniejszych odmian winorośli typowych dla południa Włoch, a szczególnie Salento, ale na świecie jest na pewno jedną z najpopularniejszych odmian włoskich w ogóle. Produkuje się z niej zwykle wina wysokiej jakości, o dość wysokiej zawartości alkoholu, bardzo ciemnym kolorze, często gorące, pełne i robiące wrażenie, a jednocześnie dość łatwe w piciu.
Owoce użyte do produkcji tego wina pochodzą wyłącznie z upraw sposobem alberello (ew. Pugliese Alberello). Firma angażuje się w ochronę tego systemu uprawy kojarzonej jednoznacznie z tradycją winiarską regionów śródziemnomorskich, która charakteryzuje się ograniczonym rozwojem rośliny oraz ograniczonym obciążeniem pąków. Dzięki temu rośliny dają winogrona o znacznie wyższej jakości.
Wino ma piękny ciemnorubinowy kolor z fioletowymi refleksami, w nosie dominują dojrzałe owoce takie jak jeżyny i maliny, do tego smażone śliwki i nuta wanilii. W ustach pełne, krągłe i harmonijne. Idealne do dojrzałych serów, wędlin, pieczonych i grillowanych mięs.
Wino pochodzi z Cantine San Donaci, która jest jedną z najstarszych firm w regionie Salento. Powstała w 1933 roku z inicjatywy dwunastu rolników. Obecnie zrzeszenie liczy sobie 300 członków. Własnością firmy jest dziś około 320 ha winnic umiejscowionych w Salento. Oczywiście położone są one w bardzo różnych lokalizacjach, dlatego paleta win, jakie można uzyskać dzięki takiej organizacji firmy jest naprawdę ciekawa. Owoce z najlepszych lokalizacji winifikowane są osobno, dzięki temu powstają takie perełki jak Salice Salentino Riserva czy Primitivo di Manduria.
Cantina San Donaci produkuje wina tylko z rodzimych odmian i z własnych winnic. Kluczowe są trzy historyczne szczepy czerwone: Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera. Jeśli chodzi o odmiany białe to podstawą są tu Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino oraz Trebbiano.