Czerwone wytrawne wino z południa Włoch. Powstało z kluczowej południowowłoskiej odmiany – Negroamaro. Nie było beczkowane, dojrzewało w stalowych tankach. Negroamaro to na południu najważniejsza odmiana winogron czerwonych. Szczep ten daje winom garbniki i piękny kolor. Nie do końca wiadomo skąd pochodzi, ale od dawna znany jest na terenie południowych Włoch, na wybrzeżu Morza Jońskiego. Nazwa wywodzi się najpewniej z dialektu greckiego, w którym słowo „maru” znaczy czarny. Preferuje gleby wapienne i gliniaste; dobrze dostosowuje się do gorącego i suchego klimatu.
Wino ma piękny ciemny kolor z fioletowymi refleksami, w aromacie dominują: czarna porzeczka, morwa, jeżyna i ciemne wiśnie z balsamiczną nutą. W ustach owocowe, z niezbyt mocnymi garbnikami, bardzo przyjemne do picia. Dzięki temu dość łatwo łączy się z różnymi daniami: wędlinami i serami o średnim wieku, daniami z makaronu z mięsem. Idealne do pieczeni.
Wino pochodzi z Cantine San Donaci, która jest jedną z najstarszych firm w regionie Salento. Powstała w 1933 roku z inicjatywy dwunastu rolników. Obecnie zrzeszenie liczy sobie 300 członków. Własnością firmy jest dziś około 320 ha winnic umiejscowionych w Salento. Oczywiście położone są one w bardzo różnych lokalizacjach, dlatego paleta win, jakie można uzyskać dzięki takiej organizacji firmy jest naprawdę ciekawa. Owoce z najlepszych lokalizacji winifikowane są osobno, dzięki temu powstają takie perełki jak Salice Salentino Riserva czy Primitivo di Manduria.
Cantina San Donaci produkuje wina tylko z rodzimych odmian i z własnych winnic. Kluczowe są trzy historyczne szczepy czerwone: Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera. Jeśli chodzi o odmiany białe to podstawą są tu Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino oraz Trebbiano.