Vinos de Guerra z Bierzo
Winnice Guerra zostały założone w 1879 roku. To jedne z najstarszych winnic w Hiszpanii, które do dziś sprzedają wina pod własną marką. Założycielem firmy był Antonio Guerra, farmaceuta z wykształcenia, wizjoner z natury. Niezwykłą wagę przywiązał do marketingu, choć pojęcie wówczas nikomu nie było znane (architektura, design, etykiety, a nawet enoturystyka). Po ataku filoksery odbudował winnice i na nowo brał udział w procesie definiowania charakteru regionu. W XIX wieku winnica była jedną z najnowocześniejszych w regionie. Produkowano wówczas nie tylko wina, ale i likiery, wermuty, nalewki, a nawet napój Cola York (reklamowany i sprzedawany jako Coca Cola z Bierzo).
W 1963 roku powstała spółdzielnia Bierzo, która zrzeszyła producentów o najlepszych tradycjach. Dzięki uprawom rozciągającym się na 1000 ha winnic, spółdzielnia jest największym obecnie producentem win w Bierzo. Główne odmiany uprawiane w Bierzo to mencía i grenache (czerwone) oraz godello, doña blanca, palomino i malvasia (białe).
Region Bierzo znajduje się w północno-zachodniej części prowincji León. Tradycje winiarskie sięgają tu I wieku p.n.e., o czym świadczą wzmianki Plinusza Starszego oraz Strabona. Nazwa pochodzi od przedrzymskiej nazwy miasta Bergidum. Rzymianom zawdzięczać mogą winiarze z Bierzo wprowadzenie winorośli właściwej (vitis vinifera) pochodzącej z Kaukazu oraz nowych technik orki. Jednak największy udział w rozwoju winnic mają tu średniowieczne klasztory Cystersów, ponieważ wino było zawsze częścią diety zakonników i podstawą celebrowania mszy.
Atak filoksery w XIX w. dokonał niemal całkowitego spustoszenia winnic i był przyczyną silnego kryzysu gospodarczego. Na początku XX wieku winnice zaczęto odzyskiwać, jak w większości europejskich winnic, dzięki szczepieniu na amerykańskich podkładkach. Kiedy w latach 60-tych zaczęły tworzyć się winiarskie spółdzielnie, były one jednym z kluczowych czynników wpływającym na rozwój winiarstwa.
Lokalne wina uhonorowano ostatecznie w 1989 roku, kiedy powstała chroniona nazwa pochodzenia DO Bierzo.
Położenie Bierzo jest z pewnością jednym z ważniejszych czynników wpływających na jakość win. Winnice leżą w dolinach, co tworzy specyficzny mikroklimat. Zimy przebiegają tu bardzo łagodnie – średnio zaledwie 3 dni w roku temperatura spada poniżej zera. Dzięki temu grona dojrzewają tu dość wcześnie.
Większość winnic (z łącznego obszaru 1000 ha) znajduje się na najlepszych obszarach. Kluczowe jest, że owoce pochodzą z upraw leżących na różnych wysokościach (średnia to 600 m n.p.m.), na różnych glebach (łupki, kwarc, żwir, kamienie, podłoże ilaste), dzięki czemu winiarze mogą wybierać grona do produkcji konkretnych win. Większość winnic to stare uprawy z krzewami 40-letnimi. Średnia wydajność winnic 4t/ha.
W winnicach Guerra Vinos uprawia się 6 odmian winogron – 4 białe (godello, dona blanca, malvasia i palomino) i 2 czerwone (mencía i garnacha).
Mencía nazywana jest “Lady in Red”, “Królowa” i jest najważniejszym szczepem do produkcji win czerwonych. Godello to z kolei “Złoty skarb” – z niego powstaje większość win białych.
Obie odmiany, jako rodzime, stają się nie tylko podstawą produkcji firmy, ale wizytówką regionu, lokalnym symbolem.
Część win poddawana jest starzeniu w beczkach z dębu francuskiego, amerykańskiego i pochodzącego z Europy centralnej. Flota beczek (poj. 225l) zgodnie z programem jakości odnawiana jest w 30% rocznie.
W zależności od potrzeby i miejsca pochodzenia owoców, wina pozostają w beczkach od 4 do 24 miesięcy, a następnie trafiają do butelek bez filtrowania.
W zależności od czasu leżakowania wina mogą być określane – jak w pozostałych regionach Hiszpanii – crianza lub reserva. Crianza leżakuje min. 6 miesięcy w beczkach i 18 miesięcy w butelkach, reserva – minimum 12 miesięcy w beczkach i 24 miesiące w butelkach dla win czerwonych lub minimum 6 miesięcy w beczkach i 18 miesięcy w butelkach dla win białych.
W Winnicy obecnie dostępne są:
Armas De Guerra Roble Bierzo DO
100% Mencía (szczep o ciemnym, charakterystycznym kolorze, z nutami ziół i kwiatów, dający wina owocowe i mineralne)
Wiek winnicy: 65-85 lat
Gleby: gliny i łupki
Wysokość: 450-600 m n.p.m.
Zbiory: ręczne (przy starych krzewach nie ma możliwości zbiorów mechanicznych)
Winifikacja: maceracja 3-5 dni w niskich temperaturach, fermentacja w betonowych zbiornikach (20 dni), fermentacja malolaktyczna (8 dni)
Starzenie 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu
Kolor wiśniowy z fioletowymi refleksami. Dojrzałe aromaty owoców czerwonych i czarnych z nutami mineralnymi i kwiatowymi. Okrągłe, aksamitne, lekko ziemiste.
Pić w ciągu najbliższych 5 lat.
Armas De Guerra Tinto Mencia Bierzo DO
100% Mencia
Wiek winnicy: 45-55 lat
Gleby: gliny i łupki
Wysokość: 450-600 m n.p.m.
Zbiory: ręczne (przy starych krzewach nie ma możliwości zbiorów mechanicznych)
Winifikacja: maceracja 3-5 dni w niskich temperaturach, fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali nierdzewnej (10 dni), fermentacja malolaktyczna (7 dni)
Kolor wiśniowy z fioletowymi refleksami. Owocowe aromaty z balsamiczną nutą i ziemistym niuansem – typowe dla odmiany. W ustach świeże, owocowe i harmonijne. Czyste i przyjemne wykończenie z subtelnymi nutami kwiatowymi.
Pić w ciągu najbliższych 3 lat.