Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

VII Europa na Widelcu 2015

Zaczynamy kolejne święto jedzenia i wina. Tym razem Wrocław i siódma Europa na Widelcu. Impreza odbędzie się na wrocławskim rynku i w tym roku numerem jeden będą ryby słodkowodne. Jak co roku będzie można spróbować potraw regionalnych i smakołyków z różnych zakątków Europy. Impreza potrwa od środy 3 czerwca do niedzieli 7 czerwca 2015.

Najważniejsze informacje:

Czas trwania: 3-7 czerwca 2015
Godziny otwarcia straganów: 10.00–21.00
5 czerwca – Dzień dolnośląski
Prezentacja produktów oraz potraw regionalnych (ryby słodkowodne, zioła, szparagi, rzodkiewka i truskawki)
6 czerwca – Europejska biesiada – kraj przewodni – Chorwacja.
W programie: występy muzyczne (Tomislav Goluban i Josip Butorac), „Bitwa o przeżycie” – widowisko prezentowane przez muzeum z Zagorje, parada kucharzy, pokazy kulinarne Roberta Makłowicza, warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci, opowieści ichtiologów, fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych, konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków).
5 czerwca – rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
5 czerwcaVII Wrocławski Turniej Nalewek
Koncerty: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące:
5 czerwca – Laboratorium smaku – warsztaty w restauracji Quchnia Polska o godzinie 17.00 poświęcone nalewkom domowym. Poprowadzą je mistrzowie polskich nalewek – Hieronim Błażejak i Zbigniew Sierszuła. Warsztaty są bezpłatne (obowiązują zapisy)

5 czerwca – konferencja popularno-naukowa „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle” – w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, godz. 13.00–16.00.

5-6 czerwcaWystawa fotografii i grafik autorstwa Małgorzaty Kujdy, Lili Wesołowskiej i Tomka Wagela w Browarze Mieszczańskim

5-6 czerwcaFestiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim – prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, itp.

5-7 czerwcaPodniebna restauracja na placu Solnym – dla gości podniebnej restauracji szefowie kuchni przygotowują specjalne menu (rejestracja – www.dinnerinthesky.info)

 Zapraszamy!