Wina różowe. Kilka słów na temat
Wina różowe to wciąż mało popularny rodzaj. Wybierany jest najrzadziej przez klientów, najsłabiej też reprezentowany na sklepowych półkach. Nie znam chyba nikogo, kto określiłby siebie mianem wielbiciela win różowych. Tymczasem często na Kazimierza Wielkiego słyszymy: “Nie, ja tylko białe…”, “Oj, zdecydowanie wolę czerwone, białe piję tylko przy 40 stopniach w cieniu, naprawdę, prawie wcale”. O różowe jesteśmy pytani rzadko, a większość tych, którzy pytają, kojarzą je, jakoś kompletnie niesłusznie, z winami, które powinny być półsłodkie. A my półsłodkie rosé mamy może dwa – i to nic dziwnego.
Zdaje się, że większość rosé, które stoją na sklepowych półkach jest winem mniej lub bardziej wytrawnym. Te mniej wytrawne producent czasem nazywa półwytrawnym, a czasem nie, czasem oczekuje tej wiedzy od kupującego. Niejedno Anjou rosé to półwytrawne, lekkie, owocowe wino różowe, ale o tej półwytrawności na etykiecie nie ma słowa. To się rozumie samo przez się, że różowe wina z tej apelacji są po prostu lekkie.
Jak powstają?
Przez krótki (w porównaniu z czerwonymi winami) kontakt moszczu ze skórkami ciemnych winogron. To kluczowa informacja, ponieważ większość różowych win tak powstaje. Może się to odbyć dwojako.
JAK BIAŁE, czyli przez zmiażdżenie winogron i wytłoczenie soku, dzięki czemu do wina dostaje się nieco barwnika ze skórek. Następnie wino przechodzi fermentację i proces przebiega w całości niemal, jak w przypadku win białych. W ten sposób powstają wina jasnoróżowe, lekkie, mało ekstraktywne.
JAK CZERWONE, czyli drugą metodą zwaną “krwawienie” czy “upuszczanie krwi” (fr. saignée). Polega ona na tym, że – jak przy czerwonych winach – winogrona maceruje się ze skórkami, ale dużo krócej. Najczęściej od kilku do kilkunastu godzin (maksymalnie 48h, podczas, gdy maceracja moszczu do produkcji czerwonych win trwać może nawet kilka tygodni). Następnie odciąga się moszcz i fermentuje. W ten sposób najczęściej powstają wina ciemniejsze, bardziej garbnikowe i pełniejsze.
Poza tym jest jeszcze metoda mieszania wina białego i czerwonego, ale w wielu krajach i regionach winiarskich jest ona zabroniona (np. wszystkie kraje UE oprócz Szampanii – tak powstaje różowy szampan Ruinart).
Z jakich odmian?
Z bardzo wielu różnych ciemnych winogron. Zasada jest jednak taka, że każdy kraj czy region winiarski ma swoje różowe specjalności. I tak, nad Loarą we Francji pyszne Cabernet d’Anjou powstaje z Cabernet franc. W Hiszpanii dyżurną odmianą do rosado jest Garnacha. We Włoszech z Montepulciano powstają w Abruzji klasyczne ciemnoróżowe Cerasuolo (po lewej), a we Francji nad Rodanem jest apelacja dla wysokiej jakości win różowych TAVEL AOC (przewaga odmian grenache i cinsault). Na Słowacji chętnie robi się wina ze szczepu St.Laurent (Svatovavřinecké), w Austrii z Zweigelta, na Węgrzech z Kékfrankosa, a w Niemczech z Portugiesera. To nie znaczy oczywiście, że z innych odmian się nie robi.
Jak “używać”?
Pić trzeba schłodzone – im jaśniejsze, tym niższa temperatura (uogólniając). Pić trzeba za młodu – tylko nieliczne przypadki, takie jak wspomniany Tavel wytrzymują parę lat. Większość rosé trzeba wypić w ciągu maksymalnie dwóch lat. Nie przechowuje się na lepszy czas win różowych – ich moc polega właśnie na świeżości i żywości.
Podawać można do bardzo wielu różnych dań. Te delikatne, jasnołososiowe, można nawet podać jako aperitif, do sałatek, kurczaka, lekkich makaronów czy zapiekanek, nawet ryb. Rzecz jasna można je także pić solo. Cięższe, wytrawniejsze – będą pasować do mięs, wędlin, serów, pizzy, spaghetti czy innych ostrzejszych dań makaronowych, szczególnie latem, kiedy nie mamy ochoty na wino czerwone.
Jakie wina różowe proponujemy w Winnicy?
Wytrawne wino różowe:
Feudo Antico BIO Cerasuolo D’Abruzzo DOP
Marques de Reinosa Gardenos Rioja DOCa Rosado
Madregale Rosato IGT Terre Di Chieti
La Quinta Bilma Rosado
VIAJUR Frankovka Modrá Rosé
Półwytrawne wino różowe:
Château Topoľčianky Svätovavrinecké Rosé
Semisparkling Rosé Château Topoľčianky
Budureasca Standard Rosé
Geierslay Rotling Rose Feinherb
Vento’z Espadeiro Vinho Verde DOC
Półsłodkie wino różowe:
Topoľčianky Cabernet Sauvignon Rosé neskorý zber
Quevedo Porto Rose