Wino powstało z dwóch białych odmian: Sauvignon Blanc oraz lokalnej Fetească Regală. Winogrona obrano i wyciśnięto. Następnie pozostawiono do fermentacji na skórkach przez 3 tygodnie. Proces pozwala na wydobycie głębokiego smaku, garbników oraz nietypowego, pomarańczowego koloru.
Wino leżakuje w beczkach dębowych przez 3 miesiące.
Żółtopomarańczowy kolor (kontakt moszczu winogronowego ze skórkami).
Aromat dzikich kwiatów, ziół, wosku pszczelego, przyprawy i dżem morelowy.
Złożone w smaku, wyczuwalne zielone jabłko i nuta wanilii. Delikatne taniny.
Doskonałe do aromatycznych potraw, ryb, intensywnych serów, kurczaka i wieprzowiny, pikantnych dań orientalnych, grillowanych szaszłyków warzywnych.
Winnice Budureasca leżą w Dealu Mare, pięknym miejscu o bogatej historii i tradycji winiarskiej sięgającej do starożytności. Leżą u stóp wzgórz karpackich około 30km na północny wschód od miasta Ploieşti, gdzie znajduje się 31 dackich stanowisk archeologicznych. Powszechnie wiadomo, że największy przywódca Daków – Burebista, który w I w. p.n.e. zjednoczył dackie plemiona, za poradą swojego kapłana, zlecił wyciąć winorośl. Dobrze znany jest fakt, że podjął tę decyzję nie tylko po to, by zmniejszyć konsumpcję wina wśród poddanych, ale przede wszystkim, aby zmniejszyć zainteresowanie obcych przywódców dackimi terytoriami. Fakt, że do dzisiaj język mówiony zachowuje kilka dackich terminów dotyczących beczek, winorośli, odmian jest dodatkowo dowodem na to, że kultura winiarska była ważną dziedziną życia Daków.
Winnice Budureasca rozciągają się na powierzchni 280 ha: 250 ha to winorośle przesadzone (około 7-letnie), 30 ha to stare winorośle (nawet starsze niż 65 lat). Warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają tu szczególnie produkcji win czerwonych, które są zwykle miękkie, soczyste, dobrze skoncentrowane i dobrze się starzeją. Za jakość i styl win Budureasca odpowiada enolog Serban Gheorghiu. Pomaga mu angielski winemaker z 30-letnim doświadczeniem, tzw.“Flying Winemaker” Stephen Donnelly. Od 2007 roku pracuje dla Budureasca i dla tej firmy zdobył ponad 70 złotych i srebrnych medali w konkursach takich jak: Rose du Monde, Mundus Vini, Mondial du Merlot, Decanter, Mondial de Bruxelles oraz The International Wine Challenge London. O swojej pracy mówi: “Moją rolą, jako winemakera, jest podkreślenie wszystkiego, co najlepsze w konkretnej odmianie, a moja filozofia polega na tym, że jeśli chodzi o jakość, nie ma kompromisu.” Nowa winiarnia Budureasca otwarta wiosną 2013 roku, o powierzchni 5300 m² jest jedną z najnowocześniejszych i największych w Dealu Mare.