Czerwone, delikatnie wytrawne wino z włoskiego Veneto. Powstało z odmiany Merlot. Fermentowane na skórkach przez 15 dni w stalowych kadziach, dojrzewane w nich przez minimum 6 miesięcy, częściowo leżakowane w beczce 5 miesięcy.
Kolor: rubinowa czerwień.
Bukiet: wiśnie, porzeczki, jeżyny, wanilia i biały pieprz.
Smak: świeży, owocowy, o delikatnych taninach, długi.
Bardzo uniwersalne gastronomicznie, pasuje do wędlin, serów, makaronów, lekkich dań mięsnych, przystawek.
Cantina Colli Soligo to producent win z regionu Veneto, z prowincji Treviso. Specjalnością firmy są wina musujące. Firma powstała w 1957 roku, kiedy zrzeszyło się 31 producentów wina produkujących głównie Prosecco.
Obecnie spółdzielnia liczy 600 członków, których gospodarstwa obejmują ponad 1000 hektarów i zbierają 15 000 ton winogron rocznie. Winnice znajdują się na terenie prowincji Treviso i umiejscowione są w najbardziej znanych i prestiżowe gminach, gdzie uprawia się winogrona na najlepszej jakości Prosecco, czyli: Soligo, Valdobbiadene, Conegliano, Miane, Farra di Soligo, Refrontolo, Montello i Colli Asolani oraz Piave. Z tego ostatniego pochodzą winogrona przeznaczone na popularne, codzienne wina spokojne (niemusujące), z których najpopularniejszy jest Merlot del Piave.
Nie wypada nie wspomnieć, że tereny Conegliano i Valdobbiadene zostały w 2019 roku dodane do Listy Światowego Dziedzictwa Unesco.