Delikatne, półsłodkie różowe wino musujące CAVA robione metodą tradycyjną – z drugą fermentacją w butelce (jak w Szampanii). Ciekawostką jest, że Cava Benito Escudero powstaje w regionie Rioja, a trzeba pamiętać, że nie tak dawno wina tego typu można było robić tylko w Katalonii z typowych dla tego regionu odmian. Tu, do stworzenia wina różowego użyto dwóch odmian: 50% Viura i 50% Garnacha.
Fermentacja odbywa się najpierw w stalowych kadziach w temperaturze 14°C, następnie druga fermentacja zachodzi w butelkach, a potem następuje proces dojrzewania trwający 24 miesiące.
Wino ma łososioworóżowy kolor, drobne, długo utrzymujące się bąbelki. W nosie wyczuwalne nuty malin i truskawek, cytrusów i zielonego jabłka. W ustach świeże, bardzo subtelne z delikatną słodyczą. Idealne jako aperitif albo do delikatnych deserów owocowych, świetne do pasztetów i niebieskich serów.
Rodzina Escudero zaczęła swoją działalność winiarską w 1852 roku, kiedy Juan Escudero założył winnice i rozpoczął produkcję wina w miejscowości Grávalos w regionie Rioja. Doświadczenia rodzinne i zdobywane przez kolejne pokolenia umiejętności doprowadziły do tego, że w latach 50-tych XX wieku Benito Escudero, spadkobierca winnicy, był w stanie zaproponować nie tylko wina czerwone, ale i pierwsze musujące CAVAS RIOJANOS.
Obecnie firmą zarządzają dzieci Benito Escudero: Jesus, María Ángeles, Amador oraz José María Escudero.
Bodegas Escudero produkuje wina z regionu Rioja (Baja), także wina musujące cava oraz znakomite wina z regionu Navarra – winiarnia w Monteagudo to najnowsza inwestycja rodziny Escudero.