Rarytas jakich mało: tradycyjny portugalski trunek, czyli porto typu Tawny – uwaga – czterdziestoletnie. “Zwykłe” porto powstaje przez mieszanie wina leżakowanego w beczce minimum 3-5 lat. W przypadku porto 40-letniego składniki mieszanki muszą mieć minimum 40 lat. Owoce, z których powstało to wino pochodzą z najstarszej winnicy należącej do rodziny – Quinta Senhora do Rosário. Fermentowane w tradycyjnych kadziach granitowych (Lagares), starzone i dojrzewające w sezonowanych beczkach z drewna kasztanowego.
Wino ma ciemnobursztynowy kolor z rubinowym refleksem. W nosie konfitura cytrusowa, suszone owoce, gałka muszkatołowa, marcepan i orzechy. W smaku bardzo zrównoważone, słodkawe, o wyrazistych nutach suszonych owoców, prażonych orzechów i posmaku karmelu. Na podniebieniu pięknie ewoluuje i pojawiają się goździki, mielona kawa i gorzkie migdały. Wiele warstw smaków tworzy wybuchowy finisz, wypełniony nutami cytrusów, cynamonu i imbiru. Bardzo długie, niebywale szlachetne.
Całkowita kwasowość – 5,9 (g/l), pH – 3,45, cukier resztkowy – 139 (g/l).
Idealne do deserów cytrusowych, dojrzałych serów i orzechów.
Po otwarciu zachowuje właściwości przez 4 miesiące.
Firma Quevedo powstała w 1991 roku i obecnie obejmuje 100 ha winnic, w tym takich, w których rosną stare, kilkudziesięcioletnie krzewy. Pieczę nad wszystkim sprawuje rodzeństwo: Oscar i Claudia Quevedo (ona jest głównym enologiem od 1999 roku). Do firmy należy 6 winnic pięknie położonych w dolinie Douro: Quinta Vale D’Agodinho, Quinta da Trovisca, Quinta da Valeira, Quinta Senhora do Rosário, Quinta da Alegria oraz Quinta das Mós.
Wina produkowane są oczywiście z lokalnych odmian rodzimych, owoce zbierane są ręcznie, a o jakości win wystarczająco świadczy fakt, że tak młoda firma (w porównaniu z potentatami regionu) jest obecnie bardzo dobrze znana i kojarzona z nowoczesnym stylem i wysoką jakością.