Białe słodkie wino z Tokaju słowackiego! Dodatkowy atut to styl Aszu, czyli najbardziej typowy okaz z regionu.
Szlachetne wino o złocisto-bursztynowej barwie, o podwyższonej lepkości, wyprodukowane z winogron klasycznych odmian Tokaj uszlachetnianych grzybem Botrytis cinerea. Po dodaniu drogocennej esencji z przejrzałych winogron (tu zebrano 5 koszy owoców dotkniętych szlachetną pleśnią, zrobiono zeń esencję i dodano na 136l pozostałego moszczu) dojrzewa w beczkach w tufowej piwnicy. W nosie charakterystyczne nuty tostowe, aromat czarnej kawy i ciemnej czekolady manifestują się i mieszają w smaku, cudowny aromat róż stopniowo zaskakuje, a całości dopełnia piękny miodowy finisz.
Naturalny cukier resztkowy: 131 g/l
Kwasowość: 7,4 g/l
Idealne deserowe wino. Będzie smakować solo oraz z tortem orzechowym czy czekoladowym ciastem.