Białe słodkie wino z Tokaju słowackiego! Dodatkowy atut to styl Aszu, czyli najbardziej typowy okaz z regionu.
Szlachetne wino o ceglasto-bursztynowej barwie, o podwyższonej lepkości, wyprodukowane z winogron klasycznych odmian Tokaj uszlachetnianych grzybem Botrytis cinerea. Rzadkie wino, które powstaje tylko w wyjątkowo korzystnych rocznikach. Po dodaniu drogocennej esencji z przejrzałych winogron (tu zebrano 6 koszy owoców dotkniętych szlachetną pleśnią, zrobiono zeń esencję i dodano na 136l pozostałego moszczu) dojrzewa w beczkach w tufowej piwnicy. Aromat z nutami suszonych daktyli, miodu lipowego i prażonych orzechów laskowych łączy się z bogatym ekstraktem i słodkim smakiem rodzynek, konfitury pomarańczowej i lukrecji. Bardzo długie wino z ogromnym potencjałem starzenia.
Naturalny cukier resztkowy: 152 g/l
Kwasowość: 10,8 g/l
Idealne deserowe wino. Będzie smakować solo oraz z tortem orzechowym czy czekoladowym ciastem.