Wino białe i słodkie typu straw wine ze Słowacji. Absolutnie wyjątkowe, bo powstaje z dojrzałych winogron zbieranych podczas ostatnich słonecznych dni jesieni, następnie suszonych przez 3 miesiące, żeby zmniejszyć ilość wody w gronach i zwiększyć koncentrację cukrów.
Pochodzenie: Nitrzański obszar winiarski, Zlatomoravecky rejon winiarski, Topoľčianky, Vinohradnícky hon Vrchy.
Kolor: bursztynowo-złoty
Aromat: intensywny, gałka muszkatołowa z nutą kandyzowanego mango
Smak: dojrzałe, kandyzowane owoce, wanilia ze szczyptą liczi
Informacje techniczne
Kwasy: 7,0 g/l
Cukier resztkowy: 152 g/l
Potencjał dojrzewania: 4 – 5 lat
Polecamy podawać jako aperitif, do mocniejszych serów, pieczeni z gęsi lub kaczki, z deserami lub samodzielnie jako deser.
Château Topoľčianky to znany, duży producent słowackich win. Firma zaczęła funkcjonować pod tą nazwą w 1933 roku i wtedy też po raz pierwszy wina zaczęto oznaczać nazwą Château Topoľčianky. Jednak tradycje winiarskie na tym terenie sięgają niemal dwa wieki wstecz. Uprawiano tu winorośl już na początku osiemnastego wieku. Ale dopiero okres międzywojnia rozsławił Topoľčianky i tutejsze wina. Między innymi dzięki temu, że stałym bywalcem zamku był pierwszy czechosłowacki prezydent Tomasz Masaryk.
Sześćdziesiąt lat później, w 1993 roku, firma stała się prywatnym przedsiębiorstwem, przeszła całkowitą reorganizację i rozwinęła skrzydła tak bardzo, że obecnie zarządza winnicami w Regionie Nitrzańskim oraz Regionie Południowosłowackim o łącznej powierzchni 420 ha, a roczna produkcja firmy wynosi około 5 milionów butelek.
slamove, słomowe, słomkowe, podsuszane winogrona