Czerwone wytrawne/półwytrawne wino z południa Włoch, nieleżakowane w beczce, winifikowane w stalowych tankach. Powstało z najbardziej znanej południowowłoskiej odmiany Primitivo, z owoców zbieranych później niż standardowy zbiór.
Wino ma piękny ciemnorubinowy kolor z granatowymi refleksami, w aromacie dostrzec można nuty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak truskawki, maliny i jeżyny. W końcówce waniliowe nuty, subtelnie konfiturowe dzięki późnym zbiorom winogron. W ustach intensywne, trwałe, dojrzałe, z przyjemnymi taninami. Idealne do dojrzałych serów, mięs i makaronów z sosami mięsnymi.
Wino pochodzi z Cantine San Donaci, która jest jedną z najstarszych firm w regionie Salento. Powstała w 1933 roku z inicjatywy dwunastu rolników. Obecnie zrzeszenie liczy sobie 300 członków. Własnością firmy jest dziś około 320 ha winnic umiejscowionych w Salento. Oczywiście położone są one w bardzo różnych lokalizacjach, dlatego paleta win, jakie można uzyskać dzięki takiej organizacji firmy jest naprawdę ciekawa. Owoce z najlepszych lokalizacji winifikowane są osobno, dzięki temu powstają takie perełki jak Salice Salentino Riserva czy Primitivo di Manduria.
Cantina San Donaci produkuje wina tylko z rodzimych odmian i z własnych winnic. Kluczowe są trzy historyczne szczepy czerwone: Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera. Jeśli chodzi o odmiany białe to podstawą są tu Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino oraz Trebbiano.