Czerwone wytrawne wino z południa Włoch, nieleżakowane w beczce, winifikowane w stalowych tankach. Powstało z ciekawej lokalnej odmiany Susumaniello.
Wino ma piękny ciemnorubinowy kolor z granatowymi refleksami, w aromacie dostrzec można nuty dojrzałych jagód, jeżyn z malinowym niuansem. W ustach bardzo owocowe, intensywne, trwałe, z przyjemnymi taninami. Idealne do jasnych mięs i średnio dojrzałych serów.
Wino pochodzi z Cantine San Donaci, która jest jedną z najstarszych firm w regionie Salento. Powstała w 1933 roku z inicjatywy dwunastu rolników. Obecnie zrzeszenie liczy sobie 300 członków. Własnością firmy jest dziś około 320 ha winnic umiejscowionych w Salento. Oczywiście położone są one w bardzo różnych lokalizacjach, dlatego paleta win, jakie można uzyskać dzięki takiej organizacji firmy jest naprawdę ciekawa. Owoce z najlepszych lokalizacji winifikowane są osobno, dzięki temu powstają takie perełki jak Salice Salentino Riserva czy Primitivo di Manduria.
Cantina San Donaci produkuje wina tylko z rodzimych odmian i z własnych winnic. Kluczowe są trzy historyczne szczepy czerwone: Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera. Jeśli chodzi o odmiany białe to podstawą są tu Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino oraz Trebbiano.