Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Sauvignon Blanc. Poznajmy odmiany

Jego ojczyzną jest zachodnia Francja, a najpewniej Bordeaux. Odmiana ta sławę zdobyła także jako rodzic czerwonej odmiany cabernet sauvignon po skrzyżowaniu z cabernet franc. We Francji obecnie uprawia się Sauvignon Blanc właśnie w rodzinnym Bordeaux (najczęściej w połączeniu z bardziej aromatycznym i “słodszym” Semillon) oraz w Dolinie Loary (Sancerre, Pouilly-Fumé). Ponadto na południu, gdzie powstają zeń najczęściej wina regionalne jednoszczepowe. Sauvignon blanc jest obecnie odmianą uprawianą szeroko na całym świecie, we wszystkich bodaj krajach winiarskich. Wędrówka tej odmiany sprawiła, że znalazła ona swoja drugą ojczyznę w Nowej Zelandii (ponad 80% eksportu win nowozelandzkich stanowi sauvignon blanc). Nie jest to odosobniony przypadek: syrah powędrowało do Australii i tam robi furorę od lat. Tymczasem malbec dotarł z Bordeaux do Argentyny i stał się flagową odmianą w tym kraju.

Gdzie?

Poza ojczysta Francją i Nową Zelandią uprawia się sauvignon blanc właściwie we wszystkich regionach świata. Najlepsze Sauvignon blancprzykłady win z tej odmiany to chyba te z północnych Włoch (Górna Adyga i Friluli), z Chile (szczególnie region Casablanca), a także z Australii i Kalifornii.

Wina zrobione z sauvignon blanc mogą reprezentować bardzo różne style. Wystarczy postawić przed sobą Pouilly-Fumé, austriackie sauvignon, nowozelandzkie savvy. Następnie dodać słodkie Sauternes czy chilijski sauvignon blanc z późnego zbioru. Do nich dołożyć kalifornijską wersję tego białego wina. I wtedy gołym okiem widać różnicę.  Na pierwszy rzut oka, pierwszy “niuch” i pierwszy łyk.

Cechy typowe

Jednak wina z sauvignon blanc mają pewne cechy typowe i wspólne. Po pierwsze cytryna, agrest,  zielone jabłka. Po drugie liść pokrzywy i trawa – czyli ogólna zieloność w młodszych i świeższych winach. Potem jeszcze marakuja i brzoskwinia w starszych i pochodzących z cieplejszego klimatu. Bardzo charakterystyczna nutą sauvignon blanc są też osławione kocie siki (cat pee). Są one szczególnie charakterystyczne dla nowoświatowych win z tej odmiany. Obecnie jednak coraz częściej słyszy się, że jest to jednak wada wina, a nie typowa właściwość. Oczywiście wina sauvignon blanc leżakowane w beczkach dębowych będą miały wyraźne nuty wanilii, śmietanki czy masła. Ponadto zdecydowanie ciemniejszy, bardziej żółtawy kolor. Młode, niebeczkowe sauvignon Sauvignon blancjest zwykle bardzo jasne, przejrzyście słomkowe nawet z zielonkawym połyskiem.

Smak naszego bohatera to najczęściej cytrusy, wyższa kwasowość i zioła. Tak można by je scharakteryzować najzwięźlej. Oczywiście wina znad Loary będą mineralne. Za to przyzwoite Chile będzie bardziej tłuste, pełniejsze. Nowozelandzkie są bardziej egzotyczne, ale każde dobre sauvignon blanc (nawet te słodkie w założeniu) powinno być dość świeże, orzeźwiające z typowymi zielonymi nutami.

Popularność tej odmiany na świecie wynika z łatwości, z jaką przystosowuje się ta winorośl do nowych warunków. Dojrzewa wcześnie, więc może być uprawiana w stosunkowo chłodnym klimacie, a dzięki dość wyrazistej kwasowości owoców, dobre wina powstają nawet w zasadniczo ciepłych siedliskach. Ideałem dla tej odmiany jest jednak stosunkowo chłodne terroir z dość ciepłym latem i suchą jesienią (w czasie zbiorów szczególnie).

Popularność sauvignon wśród kupujących natomiast zasadza się na tym, że są to zwykle wina bardzo uniwersalne gastronomicznie. Świetne zarówno jako aperitif, idealne do kuchni bezmięsnej, a także do makaronów, dań rybnych, owoców morza i wielu dań mięsnych. Nic tylko próbować.

W Winnicy:

BUDUREASCA STANDARD S.BL.- lekkie, owocowe, rześkie (także BIB 3l)
BUDUREASCA PREMIUM S.BL. - bogate, mineralne, świeże, ziołowe
CHÂTEAU NOIR S.BL. - owocowe, zielonkawe, zaskakujące
CORRECTO S.BL. - lekkie, codzienne, łatwe
ACKER MARTINUSHOF S.BL. - nieco nowozelandzkie, świeże, mineralne