Miody jadalne – zimowo obowiązkowe
Podczas Bożonarodzeniowego Kiermaszu, w którym braliśmy udział od końca listopada do 6 stycznia, ogromnym powodzeniem cieszyły się miody jadalne z Pasieki Królów, które mieliśmy na naszym stoisku.
Stanęły obok miodów pitnych Macieja Jarosa i nie dało się obok takich smakołyków przejść obojętnie.
Pasieki Jaros, producenta miodów pitnych przedstawiać nie trzeba, ale Pasieka Królów to chyba perełka, o której nie jest dość głośno. Wszystko zaczęło się od paru uli, które dziadek obecnych właścicieli postawił we własnym ogródku w Skawie. Potem jego córka Olga przeniosła pasiekę do Kryspinowa, a potem bakcyla połknął jej syn Stanisław, który obecnie ma 80 uli wędrownych, dzięki czemu może robić bardzo dużo różnych rodzajów miodu. Wszystko zależy od tego, jaka roślinność znajduje się wokół pasieki.
Aktualnie Pasieka Królów to ule ustawione w Łękach koło Dobczyc, w Brodach koło Kalwarii Zebrzydowskiej, w Bielański-Tynieckim Parku Krajobrazowym, Skawie koło Rabki oraz Zastowie. Najbliższe plany to kolejne ule w Naprawie (pow. suski).
Zalety miodu, propolisu, pyłku kwiatowego i pierzgi są nie do przecenienia, dlatego nikogo namawiać nie trzeba. Znakomitym rozwiązaniem marketingowym, czy handlowym po prostu, było stworzenie pasieki wędrownej, żeby można było robić różne miody, które różnią się kolorem, zapachem i smakiem. Każdy miód, w zależności od kwiatów, z jakich powstaje, wykazuje inne dobroczynne działanie. Ujmijmy to w zestawieniu:
Miód gryczany
Barwa: ciemnobrunatna
Zapach: lekko żywiczny, ostry
Smak: lekko żywiczny, ostry
Działanie dobroczynne: choroby serca i krążenia, zmiany miażdżycowe, powoduje wzrost hemoglobiny (dobry po operacjach), wyczerpanie psychiczne
Miód wrzosowy
Barwa: od bursztynowej do herbacianej
Zapach: kwiat wrzosu
Smak: goryczkowy, ostry,
Działanie: zapalenie gardła, błony śluzowej jamy ustnej, choroby prostaty i dróg moczowych, kamica nerkowa, zapalenie jelita, wzmacnianie odporności
Miód akacjowy
Barwa: jasnozłota, kremowa
Zapach: kwiaty akcji,
Smak: bardzo łagodny, dobry do słodzenia potraw (nie zmienia ich smaku)
Działanie: dobre funkcjonowanie trzustki i układu pokarmowego, na zgagę i nadkwasotę, przeziębienie i kaszel
Miód lipowy
Barwa: bursztynowa, złocista
Zapach: kwiaty polne
Smak: subtelny, lekko goryczkowy
Działanie: na uspokojenie, grypa, zapalenie oskrzeli, kaszel, przeciwgorączkowo, na rany (działanie aseptyczne)
Miód nawłociowy
Barwa: słomkowożółta barwa
Zapach: świeży, cytrusowy
Smak: subtelny, lekko kwaskowy
Działanie: schorzenia dróg moczowych, nerek oraz pęcherza moczowego, regulacja ciśnienia, wzmacnianie mięśnia sercowego, leczenie ran i owrzodzeń
Miód rzepakowy
Barwa: jasny, po skrystalizowaniu nawet biały
Zapach: delikatny, kwiatowy
Smak: słodko-goryczkowy
Działanie: choroby serca, niewydolność krążenia, miażdżyca, najwyższa zawartość glukozy – pomocne w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego, przewodu pokarmowego, silne działanie oczyszczające i detoksykacyjne
Miód spadziowy
Barwa: ciemnozielona aż po prawie czarną
Zapach: intensywny, leśny
Smak: ostry, pikantny
Działenie: choroby układu oddechowego (astma, gruźlica, zapalenie płuc), lepsza przemiana materii, choroby serca i układu krwionoścnego, najbogatszy z mikroelementy, silnie bakteriobójczy
Miód wielokwiatowy
Barwa: jasnożółta do ciemnobursztynowej
Zapach: słodki, kwiatowy
Smak: bardzo słodki,
Działanie: alergie i katar sienny, łagodzi rany i skaleczenia, naturalny antybiotyk, dobrze tolerowany przez osoby uczulone na pyłki roślin
Oprócz miodów Pasieka Królów oferuje pierzgę, pyłek kwiatowy i propolis.