Idzie nowe: Bodegas Zagarrón
Pod koniec maja pojawi się kilka nowych ciekawych “codziennych” win. Zawsze, gdy idzie nowe cieszymy się i spieszymy z informacją. Duży producent, niedrogie i ciekawe wina, fajne mieszanki odmian, ciekawe etykiety. Dlatego zamieszczamy garść informacji o samym producencie. O winach będzie, kiedy już znajdą się w naszym magazynie.
Gdzie i kiedy
Hiszpańska winiarnia Zagarrón powstała w 1948 roku w miejscowości Mota del Cuervo (Cuenca) w samym sercu regionu Kastylia-La Mancha z inicjatywy grupy okolicznych winiarzy. Wspólnym wysiłkiem stworzyli solidną markę i naprawdę dużą firmę.
Wielkość upraw
Dzisiaj Bodegas Zagarrón skupia aż 780 plantatorów uprawiających winorośl na ponad 5 000 hektarów winnic.
Jakie odmiany
Białe: airen, macabeo, verdejo, sauvignon blanc, chardonnay i moscatel. Czerwone: tempranillo, garnacha, syrah, cabernet sauvignon, petit verdot i merlot.
Pochodzenie winogron
Wszystkie owoce pochodzą z regionu La Mancha, a wina mają oznaczenie Denominación de Origen La Mancha (DO La Mancha).
Sprzedaż win
Ponad 85% produkowanego wina przeznaczona jest na eksport. Głównymi państwami partnerskimi są: Stany Zjednoczone, Kanada, Chiny, Japonia, Niemcy, Francja, Szwecja, Belgia i Polska.
Liczby
5 000 ha – powierzchnia winnic, z których pochodzą owoce do produkcji
115 tys. m² – powierzchnia winiarni po innowacjach z przeprowadzonych w 2005 roku
103 – ilość pojemników ze stali nierdzewnej do maceracji i fermentacji win (od 5 tys. litrów pojemności wzwyż)
1500 – ilość win, które mogą być butelkowane w rozlewni w ciągu godziny
1000 m² – powierzchnia magazynowa