Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Riesling Weeks w Winnicy 6 – 19 maja 2019

Co to za impreza?

Riesling Weeks, czyli Tygodnie Rieslinga, to cykliczna impreza, która w tym roku odbędzie się po raz piąty.
U nas zacznie się 6 maja i potrwa do 19 maja. Świętowanie w całej Polsce może trwać od 6 do 26 maja.
W akcji wezmą udział restauracje, winebary oraz sklepy specjalistyczne. Jej celem jest kampania promująca niemieckiego Króla Win – Rieslinga. Ta znakomita odmiana zasługuje na to, by mieć własne święto. Szczególnie że szczep od kilku lat przeżywa renesans w skali światowej.

Wiosenna, coroczna akcja promocyjna „Riesling Weeks” jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, czyli organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego na świecie. Nasza Winnicowa akcja polegać będzie na tym, że przez dwa tygodnie (6-19.05.2019) proponujemy 15% zniżki na rieslingi niemieckie. Ponadto przy większych zakupach będzie można otrzymać dodatkowe fanty: schładzacze, drop stopy i korkociągi bardzo dobrej jakości.

Co to za odmiana?

Riesling na Riesling WeeksRiesling to najbardziej znana niemiecka odmiana winogron, z której powstają najbardziej wszechstronne wina. Uprawia się ją we wszystkich 13 regionach winiarskich Niemiec. W niemieckich winnicach o powierzchni ponad 23 tys. hektarów rodzi się niemal 60 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat i Mozela to dwa największe na świecie regiony produkcyjne Rieslingów.

Oczywiście popularność tych win sprawiła, że obecnie mnóstwo regionów uprawia Rieslinga i produkuje znakomite wina z tego szczepu. Pomijając już nawet kraje europejskie takie jak Francja (Alzacja), Czechy, Austria, Słowenia itd., Riesling robi furorę także w Ameryce Północnej, RPA czy Australii i Nowej Zelandii. Punktem odniesienia jednak zawsze będą Rieslingi znad Mozeli czy z Palatynatu.

Warianty smakowe Rieslinga to właściwie cały wachlarz możliwości: od wytrawnych, lekkich, bardzo orzeźwiających i cytrusowych, przez półwytrawne, bardzo aromatyczne o zapachu owoców egzotycznych i dojrzałych jabłek, przez dojrzałe, późno zbierane, wytrawne, o żółtawej barwie, dojrzałym smaku, bardziej mineralne, aż po słodkawe lub całkiem słodkie, miodowe, o aromacie kandyzowanych owoców, bardzo bogate w smaku.

Po prostu trzeba ich wszystkich spróbować.

Więcej o akcji na stronie Riesling Weeks.