Wino na tapecie: ETYEKI KÚRIA red 2011
ETYEKI KÚRIA to nieduża, 18-hektarowa winnica leżąca w mało znanym regionie winiarskim na Węgrzech, czyli w Etyek-Buda w okolicy Budapesztu. Firma powstała w 1996 roku i na samym początku uprawiano winorośl na powierzchni 2 ha. W roku 2000 rozpoczęto znaczące zmiany i rozpoczęto sadzenie winogron na 10 hektarach. Obecnie winnice należące do firmy zajmują łącznie 18 ha, a roczna produkcja wynosi około 70.000 butelek.W 2009 roku firma Etyeki Kúria nawiązała współpracę z Esterházy Winery z Trausdorfu, położonego w pobliżu granicy węgiersko-austriackiej. W ramach tej współpracy Etyeki Kúria skorzystała z doświadczeń partnera nie tylko w zakresie uprawy winorośli czy tworzenia wina, ale przede wszystkim w dziedzinie marketingu.
Etyeki Kúria z wielką dbałością podchodzi zarówno do uprawy winogron, jak i procesu winifikacji. W starannie wypielęgnowanych winnicach owoce zawsze zbiera się ręcznie, do małych skrzynek, szybko transportuje do chłodnej winiarni, a tam zarówno tłoczenie, jak i fermentacja zachodzą w warunkach kontrolowanej temperatury. Do leżakowania wina używa się w Etyeki Kúria zarówno stalowych kadzi, jak i dębowych beczek.
Obecnie głównym enologiem w Etyeki Kúria jest Sándor Mérész.
Z tej winnicy pochodzi otwarte wino: ETYEKI KÚRIA red. Powstało z mieszanki odmian pinot noir i kekfrankos. I to zdecydowanie czuć. W skrócie: nos to pinot noir, usta to kekfrankos. I na tym można by poprzestać.
Ale dodać warto, że w nosie dojrzałe, soczyste wiśnie, potem na chwilkę wiśnie w czekoladzie, a na koniec odrobinka wanilii. I oczywiście przez ułamek sekundy typowe nuty piwnicy, ściółki, runa. W ustach świeża kwasowość, żywy owoc, trochę goryczki w końcówce, subtelne ciało, średnia długość, przyjemnie aksamitna struktura.
Niebywale dobrze połączy się z jedzeniem – polecamy do makaronów z mięsnymi sosami, gulaszu, twardych serów, zapiekanek warzywno-mięsnych. Naturalne, że linia podstawowych win z ETYEKI KÚRIA nosi miano LIGHT and FRESHNESS.