Bodegas Escudero. Nowość
Bodegas Escudero zaczęła swoją działalność winiarską w 1852 roku, kiedy Juan Escudero założył winnice i rozpoczął produkcję wina w miejscowości Grávalos w regionie Rioja. Doświadczenia rodzinne i zdobywane przez kolejne pokolenia umiejętności doprowadziły firmę do obecnego stanu. Tymczasem w latach 50-tych XX wieku Benito Escudero, spadkobierca winnicy, był w stanie zaproponować nie tylko wina czerwone, ale i pierwsze musujące CAVAS RIOJANOS.
Obecnie firmą zarządzają dzieci Benito Escudero: Jesus, María Ángeles, Amador oraz José María Escudero.
Bodegas Escudero produkuje wina z regionu Rioja (Baja) oraz znakomite wina z regionu Navarra. Winiarnia w Monteagudo to najnowsza inwestycja rodziny Escudero. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że Bodegas Escudero produkuje w regionie Rioja wina musujące. To istotna wartość.
Posiadłości
W regionie Rioja rodzina Escudero posiada 150 ha winnic. Większość z nich znajduje się na południowym stoku góry Yerga, na wysokości między 400 a 800m n.p.m. Dominują tu ubogie, kamieniste gleby, odpowiadające za stosunkowo niską wydajność, a co za tym idzie, wysoką jakość owoców. Średnia wieku roślin to około 50 lat.
Jedna z parceli to rośliny prawie 90-letnie, na których uprawia się kilka odmian: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano i Monastrell. Wino, które powstawało z takiej mieszanki szczepów, z owoców z jednej parceli (winnicy) nazywano VIDAU. W tych najstarszych winnicach uprawa odbywa się w całkowicie tradycyjny sposób – jedyne nawozy, z jakich się tu korzysta, to nawozy naturalne pochodzące z pobliskich gospodarstw.
Panuje tu kontynentalny klimat, z mroźnymi zimami, ciepłymi i słonecznymi latami. Ponadto mamy tu dość duże amplitudy dobowe latem. W rezultacie dojrzewające owoce mają dobre warunki i mogą dawać bardzo dobre wina.
Paleta win
Z owoców pochodzących z winnic regionu Rioja powstaje cała paleta win czerwonych i kilka rodzajów win białych. Ale prawdziwą dumą wśród białych win z tego miejsca są wina musujące, których produkcją zajął się w latach 50-tych XX wieku Benito Escudero. Skończył naukę w Villafranca del Penedés, gdzie powstawały już CAVAS, a potem szkolił się w Szampanii. Warto nadmienić, że kiedy Benito Escudero zaczynał tworzyć u siebie wina musujące, zajmowało się tym zaledwie dwudziestu producentów. Obecnie firma posiada 15 ha winnic położonych wokół Grávalos, miejscowości u podnóża Sierra de la Demanda. Na wysokości 700 m n.p.m. rośnie głównie viura (macabeo) o średnim wieku winorośli od 30 do 65 lat. Ponadto firma jest właścicielem 13 ha winnic obsadzonych chardonnay (średni wiek to 30 lat). Owoce służą do tworzenia cavas linii Dioro Baco. Jest jeszcze 5 ha pinot noir – tych używa się tylko do tworzenia różowych win musujących.
W winiarniach Escudero powstają obecnie dwie linie Cavas: Benito Escudero nazwane na cześć mistrza i produkowane wyłącznie z odmiany viura oraz Dioro Baco (kupaże viura i chardonnay, a rose – pinot noir).
Bodegas Vinsacro
To zdecydowanie młodsze i bardzo ambitne przedsięwzięcie rodziny Escudero. Zostało ono zainicjowane w 1996 roku w miejscowości Pradejón nieopodal granicy z Navarrą. Winnice Vinsacro znajdują się na terenie posiadłości Finca La Plana, która obejmuje 34 ha winnic otaczających budynki winiarni. Kiedy projekt Vinsacro się rodził, kluczowe było wybranie miejsca, gdzie udałoby się osiągnąć małą wydajność z hektara, żeby wina pochodzące z tych winnic były winami szczególnie wysokiej jakości. Winnice prowadzone są w sposób organiczny, nie używa się tu żadnych środków chemicznych i pestycydów. Powstają tu zaledwie 3 wina: dwa czerwone i jedno białe – kosztowne i bardzo wysokiej jakości.
Na koniec Navarra. W w tym regionie winnice Logos należące do Bodegas Escudero powstawały po 2000 roku. Jeden z obecnych właścicieli firmy, Amador Escudero, pracował przez lata w winnicach Navarry jako enolog. W ten sposób poznał tutejsze warunki i możliwości. Postanowił więc zacząć kolejne przedsięwzięcie i tak powstała winiarnia w Monteagudo na samym południu Navarry. Owoce pochodzą z upraw okolicznych hodowców, wszystkie z regionu, z doliny rzeki Queiles. Powstają tu wina czerwone i różowe w trzech liniach: Conde de Artoiz, Pedro de Ivar i Logos. Te ostatnie – naprawdę znakomite.