Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Cantina Colli del Soligo

Cantina Colli del Soligo to firma mająca swoją siedzibę w Solighetto w Veneto (gmina Pieve di Soligo, prowincja Treviso). Czyli niemal idealnie w połowie drogi między Valdobbiadene a Conegliano, 30 km na północ od stolicy regionu, Treviso.

Kiedyś

Firma powstała w 1957 roku dzięki kooperacji 31 rolników z okolicy, a dyrektorami zostali wtedy Francesco Canella i Antonio Tomasi. Chwilę później w 1959 roku zabutelkowano pierwsze Prosecco Villa Maria. Następnie, dokładnie 10 lat później, ustanowiono apelację DOC dla win Prosecco pochodzących z 15 lokacji, w tym z Conegliano Valdobbiadene.

Przez te wszystkie lata rozbudowano sieć sprzedaży, zmodernizowano całą infrastrukturę i winiarnię. Do tego powstał też sklep firmowy. Dwa lata po obchodach 50-lecia firmy, w 2009 roku, Conegliano Valdobbiadene zyskało status DOCG*, czyli najbardziej prestiżową apelację. Obecnie status Prosecco DOC ma 9 prowincji: Treviso, Belluno, Padova, Venezia i Vicenza (Veneto) oraz Gorizia, Pordenone, Udine i Trieste (Friuli).

W latach 2013-2015 Soligo zwiększyło areał winnic, także na północy regionu. Dodatkowo w 2016 wyprodukowano rekordowe 10 mln butelek. Od 2017 wszystkie wina musujące mają certyfikat win wegańskich. Tymczasem w 2019 tereny Conegliano i Valdobbiadene zostały dodane do Listy Światowego Dziedzictwa Unesco.

Dziś

Obecnie Cantina Colli del Soligo to firma zrzeszająca 600 dostawców, którzy łącznie uprawiają około 1200 ha. 85% uprawianych winorośli to odmiana Glera, podstawa Prosecco. Pozostałe to Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Raboso, Pinot Nero, Cabernet Franc i Sauvignon. Firma produkuje Prosecco we wszystkich możliwych na tym terenie rodzajach, ze wszystkimi oznaczeniami: DOCG (Conegliano Valdobbiadene, Asolani) i DOC Treviso oraz wina regionalne z oznaczeniem IGP.

Winnice należące do firmy leżą w kilku obszarach Treviso. Oto one:

Cantina Colli del SoligoSoligo – miejsce, gdzie wszystko się zaczęło, miejsce produkcji i centrum dowodzenia. Tu też położone są winnice, z których owoce produkuje się na Prosecco. Skaliste podłoże, łagodny wiatr podalpejskiego terenu chroniący winnice przed wilgocią.

Conegliano – jeden z najważniejszych obszarów produkcji DOCG i siedziba najstarszej włoskiej szkoły enologii. Wzgórza Conegliano zbudowane są głównie z gliniastych odmian skał.

Valdobbiadene – piękny krajobraz, produkcja owoców wysokiej jakości z oznaczeniem DOCG. Podłoże fluwioglacjalne.

Miane – dobra wysokość, na której położone są winnice zapewnia bardzo korzystny ekosystem. Głównie winogrona na Prosecco (Glera).

Farra di Soligo – stąd biorą się owoce na Prosecco Superiore DOCG, skały osadowe, świetna mineralność win.

Refrontolo – pagórkowaty obszar chroniony przed prądami powietrza, ziemia bogata w substancje organiczne i mineralne, wina bardzo aromatyczne.

Montello i Colli Asolani – czerwone podłoże, gliniaste i pełne żelaza, idealnie nadaje się na czerwone wina, dobra ekspozycja na słońce, suche lata i surowe zimy. Asolo to także obszar produkcji Prosecco DOCG.

Piave – aluwialne gleby pochodzące z kamienistego koryta rzeki Piave, doskonałe do uprawy winorośli.

Co mamy w Winnicy od tego producenta?

Prosecco Spumante Extra dry Treviso DOCCantina Colli del Soligo: posiadłości.

Prosecco Spumante Brut Treviso DOC

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra dry

Prosecco Frizzante Treviso DOC

Sauvignon Blanc Marca Trevigiana IGT

Pinot Nero Levigato Marca Trevigiana IGT

Cabernet Franc Marca Trevigiana IGT

Chardonnay Magnum Marca Trevigiana IGT

Merlot del Piave DOC Magnum

*Obecnie status DOCG ma jeszcze Colli Asolani Prosecco