CERASUOLO. CO TO JEST?
Co to jest?
Sama nazwa oznacza “wiśniowy”, a bierze się od nietypowego koloru tego wina. Bo o winie mowa, oczywiście. Cerasuolo to takie wino ni to czerwone, ni to różowe. Dlatego ma swoją nazwę, od 2010 roku zastrzeżoną, jako Cerasuolo d’Abruzzo DOP. Wcześniej powstawało jako Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo. Nie jest unikatem, ponieważ na Sycylii, w prowincji Ragusa, od lat powstawało wino Cerasuolo di Vittoria (pamiętamy pyszne takie od jednego z czołowych producentów sycylijskich – Azienda Agricola Planeta s.s.).
To sycylijskie wino od jakiegoś czasu ma nawet status DOCG, na co abruzyjskie wino będzie musiało zapewne jeszcze poczekać. Sycylijskie wino robione jest z lokalnych odmian: Nero d’Avola i Frappato, podczas gdy Cerasuolo d’Abruzzo powstaje z Montepulciano. Prawo lokalne dopuszcza zaledwie 15% innych odmian czerwonych. Rzadko się z tego prawa korzysta. Nie przez przypadek to wino nazywało się jeszcze parę lat temu Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo – wiśniowe Monte z Abruzji.
Jak się je robi?
Ciekawe to wino ponieważ teoretycznie jest winem czerwonym, ale jest ciemnoróżowe, przejrzyste, lśniące. Nie sposób spotkać takich win czerwonych, dlatego większość traktuje je jak wina różowe. Tak łatwiej, na pewno z punktu widzenia sprzedawcy. Jakież byłoby zdziwienie klienta, który kupił Cerasuolo określone jako wino czerwone! Szczególnie w dobie win z nowego świata o barwie często tak ciemnej, że trudno już nazywać ją rubinową. Kolor ten wino zawdzięcza procesowi produkcji, podczas którego moszcz ma bardzo krótko kontakt z czerwonymi skórkami owoców. Co za tym idzie, oddzielane są szybko nie tylko same skórki, ale i łodygi, i pestki. To zdecydowanie wpływa na smak wina. Powstaje w ten sposób wino o niskiej zawartości garbników, bardzo owocowe, świeże i orzeźwiające. Podawać je należy w temperaturze zdecydowanie niższej niż wina czerwone, w około 10-12°C.
Do czego pasuje?
Jeśli chodzi o przeznaczenie kulinarne – to bohater naszego wpisu jest jednym z tych win, które wyjątkowo dobrze smakuje z wieloma daniami. Można je podać do dań makaronowych, pizzy, sałaty, lekkich mięs, a nawet ryby. Łosoś i cerasuolo to na pewno świetna para. Warto czasem mieć taka perełkę w zanadrzu.