Katalońska ofensywa: Pinord
Historia firmy sięga 150 lat wstecz – rodzina Tetas produkowała wina białe i czerwone we własnej posiadłości Sant Cugat Sesgarrigues. W 1942 roku Josep Maria Tetas założył nową winnicę w Vilafranca, miejscowości oddalonej 4 kilometry. Były to podwaliny obecnej firmy. Nowa posiadłość nazwana została Pi del Nord (stąd obecna PINORD).
W tym czasie ojciec Josepa, Miquel Tetas, zaobserwował, że niektóre jego młode wina samoistnie zyskują drobne bąbelki, co bardzo podobało się klientom. Ta obserwacja zainspirowała go do stworzenia wina w stylu znanych już francuskich pétillant czy włoskich frizzante.
Powstało perliste wino
Reynal, które zrobiło tak nieoczekiwaną i zawrotną karierę, że firma do dziś znana jest właśnie z takiego typu win.
Winnice rozszerzono, winiarnia zaczęła produkować więcej wina, a w międzyczasie pojawił się pomysł, by robić klasyczne musujące wina cava. Na cześć żony Josepa Tetas wino nazwano Marrugat Cava – wszystko dlatego, że jej rodzina z Penedès zajmowała się produkcją takich win od długiego już czasu.
W latach 50-tych i 60-tych firma odniosła wielki sukces międzynarodowy i zaczęła być traktowana jako wzór, punkt odniesienia, w regionie Penedès.
Z czasem firma zaczęła się tak rozrastać, że została właścicielem znakomitej posiadłości Mas Blanc w Prioracie. Następnie pojawiły się etykiety z katalońskiego regionu Terra Alta, a potem spoza Katalonii: Ribera del Duero, Navarra, Rías Baixas, Rueda i w końcu Rioja.
Firma stała się też w latach 80-tych pionierem wprowadzania w regionie Penedès odmian międzynarodowych takich jak cabernet sauvignon czy chardonnay, a potem merlot, syrah czy gewürztraminer. Obecnie w Penedès to oczywiste odmiany, ale wówczas były zupełnym novum.
Nowe pokolenie obecnie zarządzające Pinord poszło jeszcze krok dalej. Przekształcono część posiadłości, w tym Mas Blanc w Prioracie, na winnice biodynamiczne. W ten sposób Mas Blanc zostało pierwszą hiszpańską winnicą uznaną przez organizację Demeter (certyfikat upraw biodynamicznych), a wina z linii Diorama Pinord z DO Penedès to seria jednoszczepowych win organicznych.
Obecnie Pinord produkuje Reynal, od których wszystko się zaczęło, klasyczne cavas, musujące, robione metodą tradycyjną szampańskie wina, czerwone, białe i różowe wina spokojne z wielu regionów w tym z prestiżowych Priorat DOCa i Rioja DOCa. Dzięki temu to potentat na rynku hiszpańskim i bardzo znana marka w 45 krajach świata.