Klasyfikacja win słowackich
Tyle u nas win słowackich i tyle o nich mówimy, a może czas na odrobinę podstawowej wiedzy…
Klasyfikacja win słowackich przypomina najbardziej klasyfikację win niemieckich (austriackich). Podobnie jak w przypadku niemieckiego prawa winiarskiego kluczowa dla nadania winu konkretnego oznaczenia jest zawartość cukru w gronach, z których powstaje wino.
Podstawowy podział win słowackich to podziała ze względu na jakość:
1.Wino bez oznaczenia geograficznego (víno bez zemepisného označenia), czyli wino stołowe, które musi spełnić jeden warunek: mieć zawartość cukru na poziomie minimum 13°NM.
2.Wino z chronionym oznaczeniem geograficznym (víno s chráneným zemepisným označením), czyli wino regionalne (na etykiecie musi się znaleźć nazwa regionu) – powstaje z winogron pochodzących z wyznaczonych winiarskich regionów. Dodatkowo owoce muszą spełnić następujące warunki: pochodzą wyłącznie z rejestrowanych odmian; owoce mają zawartość cukru min. 13°NM; wydajność z hektara nie przekracza 20 ton. W oznaczeniu wina znajduje się nazwa regionu.
3.Wino z chronioną nazwą pochodzenia (víno s chráneným označením pôvodu), czyli wino jakościowe – powstaje z winogron pochodzących z wyznaczonych winiarskich regionów. Dodatkowo musi spełniać następujące warunki: powstaje wyłącznie z rejestrowanych szczepów; owoce mają zawartość cukru nie mniejszą niż 16°NM; wydajność z hektara nie może być wyższa niż 18 ton.
Na etykiecie win jakościowych może być oznaczenie akostné víno albo akostné víno s prívlastkom (niem. Prädikat – predykat), a dodatkowo na etykiecie może się znaleźć oznaczenie DSC (Districtus Slovakia Controllatus – jak francuskie AOC).
Oznaczenia win jakościowych (predykaty, czyli prívlastki) dla win, które powstały z certyfikowanych szczepów, wydajność z hektara nie przekroczyła wartość 13 ton/ha, wino nie było konserwowane chemicznie (dopuszcza się użycie dwutlenku siarki), wino nie było wzbogacane:
- kabinetné (niem. QmP** Kabinett) – wino z pierwszego zbioru, min. zawartość cukru 19°NM, poziom alkoholu w winie min. 9,5%;
- neskorý zber (niem. Spätlese) – wino z późnego zbioru, min. zawartość cukru 21°NM, poziom alkoholu w winie min. 9,5%;
- výber z hrozna (niem. QmP Auslese) – wino z selekcjonowanych kiści winogron, min. zawartości cukru 23°NM, poziom alkoholu w winie min. 9,5%;
- bobuľový výber (niem. QmP Beerenaslese) – wino produkowane z ręcznie wybieranych przejrzałych winogron, z których ręcznie usunięto niedojrzałe i uszkodzone jagody, poziom cukru min. 26°NM, poziom alkoholu w winie min. 8%;
- hrozienkový výber (brak odpowiednika niemieckiego) – produkowane z ręcznie wybieranych przejrzałych winogron, poziomem cukru 28°NM, poziom alkoholu w winie min. 8%;
- cibébový výber – (niem. QmP Trockenbeerenauslese) – produkowane z ręcznie wybieranych przejrzałych winogron pokrytych szlachetną pleśnią botritis cinerea, poziom cukru min. 28°NM, poziom alkoholu w winie min. 8%;
- ľadové víno (niem. Eiswein) – produkowane z ręcznie zbieranych winogron, kiedy temperatura spadła do poziomu -7°C, poziom cukru min. 27°NM, poziom alkoholu w winie min. 6%;
- slamové víno (niem. Strohwein) – wino słomowe, produkowane z selekcjonowanych gron, które przez co najmniej 3 miesiące suszone były na słomowych lub trzcinowych matach, zawartość cukru min. 27°NM, poziom alkoholu w winie min. 6%.
Wina słowackie dzielą się jeszcze ze względu na zawartość cukru resztkowego w produkcie końcowym:
- suché (wytrawne) – cukier resztkowy 0 – 4 g/l;
- polosuché (półwytrawne) – cukier resztkowy 4 – 12 g/l;
- polosladké (półsłodkie)– cukier resztkowy 12 – 45 g/l;
- sladké (słodkie)– cukier resztkowy pow. 45 g/l.
*Zawartość cukru w winogronach mierzona jest w stopniach °NM, gdzie 1°NM = 1 kg cukrów (ulegających fermentacji) w 100 litrach moszczu.
**Qualitätswein mit Prädikat