Malvasia Nera. Poznajmy odmiany
Malvasia Nera to odmiana, która naprawdę rzadko występuje jako jedyny składnik wina. A Pietra Caya z Cantina San Donaci to ten wyjątkowy przypadek. Dlatego też przy okazji warto wspomnieć więcej o samej odmianie, nie tylko o nowym winie na naszej włoskiej półce.
Wina San Donaci pojawiły się u nas w zeszłym roku, a wśród nich furorę robiły oczywiście dwa rodzaje Primitivo i znakomite wariacje na temat Negroamaro. A pamiętać trzeba, że wspaniałe wina Salice Salentino powstają zwykle z dodatkiem Malvasia Nera. Zarówno te podstawowe (12 mies. w beczce), jak i Riserva (24 mies. w beczce).
To nie zmienia jednak faktu, że w tych kupażach to nie Malvasia nadaje ton, a jest tylko dopełnieniem. Tym chętniej otwieraliśmy Pietra Caya IGP Salento, w który Malvasia Nera stanowi 100% wina.
Co to jest?
Do rzeczy więc. Malvasia Nera należy do wielkiej rodziny Malvasii, które występują w wersjach zarówno z jasnymi, jak i całkiem ciemnymi skórkami. To odmiany, z których powstawać mogą ciemnorubinowe wina czerwone, czerwone passito, czyli wina zrobione z podsuszonych winogron. Ponadto dobrze nadaje się do produkcji win różowych, lekkich i owocowych. Malvasie białe dają wina od aromatycznych wytrawnych po całkiem słodkie, likierowe wina kontemplacyjne o ciemnobursztynowym kolorze.
To Malvasia jako rodzina, tymczasem Malvasia Nera to już odmiana znana głównie jako składnik włoskich czerwonych kupaży. Choć trzeba zaznaczyć, że w Piemoncie ma swoje dwa DOC: Malvasia di Casorzo d’Asti (różowe, czerwone, musujące, passito) oraz Malvasia di Castelnuovo Don Bosco (różowe, słodkie musujące).
Odmiana charakteryzuje się ciemnymi owocami o cienkich skórkach, powstające z niej wina czerwone mogą mieć kolor od jasno- do bardzo ciemnorubinowego koloru, a w nosie wyróżniają się aromatem śliwek, czereśni i wiśni, czasem jeszcze z czekoladową nutą. Uprawia się ją w 99% we Włoszech i zaledwie w 1% w Hiszpanii. Gdzie indziej nie występuje w ilościach godnych zanotowania.
Pietra Caya Malvasia Nera
Malvasia Nera w postaci wina Pietra Caya od San Donaci to niezwykle subtelne, aksamitne wino. Nie leżakowało w beczce, więc soczysta owocowość to jego najważniejsza cecha. Ma dość ciemny kolor, średnie ciało, intensywny aromat wiśni w czekoladzie, jagód leśnych, morwy z delikatną nutą liści porzeczki. Odrobina pestkowej goryczki dodaje temu winu charakteru, a super łagodne taniny sprawiają, że łatwo się pije. Oczywiście najlepiej smakuje z daniami kuchni włoskiej, makaronami z mięsem, ale myślę, że sprawi przyjemność także pite solo. Jest to świetne wino na prezent, kiedy kupujemy upominek dla kogoś, czyjego gustu nie znamy. W tym przypadku nie bez znaczenia będzie przepiękna etykieta.