Nowość: La Regola
Podere La Regola to winnica leżąca w samym sercu Toskanii, w miejscowości Riparbella, zaledwie 5 km od od Morza Tyrreńskiego w miejscu, który od zawsze był znany z produkcji doskonałych win. Trzeba zaznaczyć, że zaledwie 25 km na południe znajduje się jedna z najsłynniejszych firm winiarskich Toskanii – Tenuta San Guido, gdzie powstaje supertoskan Sassicaia. La Regola znajduje się na terenie prowincji Piza, w regionie winiarskim (i apelacji DOC) zwanej Montescudaio w dolinie rzeki Cecina. Niegdyś mieściły się tu osady Etrusków, którzy zajmowali się uprawą winorośli i produkcją wina, które przechowywano w amforach. Dzięki pozostałościom po starych naczyniach, po upływie setek lat, można się dowiedzieć, jak daleko wstecz sięgają tradycje winiarskie na tych terenach. Dolina rzeki Cecina była częścią terytorium Volterra, jednego z najważniejszych etruskich państw-miast (zwłaszcza od 4 w p.n.e.).
Współcześnie wino zaczęto tu produkować na początku XX wieku. Rodzina Nuti zakupiła tu małą działkę w rejonie znanym jako “La Regola”, w mieście Riparbella, (nazwa miejsca znajduje się w ewidencji gruntów florenckich z XVIII w.), aby produkować w małej ilości oliwę z oliwek i wino dla rodziny.
Pradziadek Conrad, kowal, aby ugasić pragnienie pijał vinello, czyli wino zmieszane z wodą. Wtedy właśnie w małej piwnicy pod domem (cillieri) powstało pierwsze “pijalne” wino stworzone w La Regola – rozlano aż(!) 30 gąsiorów.
Dziadek Nilo pracował także jako kowal, aż do początku lat 30-tych, gdy zdecydował się zająć na poważnie rolnictwem. To on kupił pierwsze maszyny: pługi i młocarki.
Ojciec Rolando pracował już w gospodarstwie i to on zajął się uprawą winorośli na poważnie. Przez bliski kontakt z wieloma winnicami w Bolgheri, a w szczególności z Tenuta San Guido, która produkuje słynne wino Sassicaia, rodzina Nuti uczyła się produkcji wina.
W 1990 roku, Luca, najstarszy syn Rolando, uzyskał dyplom na wydziale rolnictwa, a zaraz potem rozpoczął sadzenie winorośli na większą skalę. Zmodernizował winiarnię, sprowadził beczki z francuskiego dębu, takie jak te, których używa się do produkcji słynnego wina Sassicaia, a następnie wyprodukował pierwsze butelkowane wina La Regola. Luca nadal nadzoruje produkcję wina wraz ze znanym enologiem Luca D’Attoma.
Winnica posiada obecnie 20 hektarów winnic leżących na równinach (50 m n.p.m.) i pagórkach (100-200 m n.p.m.). Kilka hektarów jest obecnie przygotowywanych do tego, by prowadzić tam winnice ekologiczne.
Odmiany czerwone uprawiane przez la Regola to:
sangiovese (wina Beloro i Le Prode), cabernet franc (La Regola), cabernet sauvignon (Vallino), merlot (Strido i Ligustro), syrah (Syrah).
Białe szczepy: vermentino i sauvignon blanc (wina Steccaia), chardonnay (Le Prode) i viognier (Lauro). Winnica produkuje również wina różowe (Rosegola), a także grappę dojrzewającą w dębie, wino passito powstające z suszonych winogron (Sondrete) i doskonałą oliwę z oliwek.
W 2000 roku, Flavio, brat Luci, prawnik, zaczął dbać o administrację i marketing w biznesie, buduje kontakty we Włoszech i za granicą. Winnica w ciągu kilku ostatnich lat rozpoczęła proces przekształcenia produkcji w organiczną, rezygnując z substancji nienaturalnych zazwyczaj stosowanych w leczeniu zachowawczym winorośli i owoców. Projekt budowy nowej, zrównoważonej winiarni o powierzchni 2000 m², zbudowanej z naturalnych materiałów i zasilanej ekologiczną energią, został zatwierdzony, żeby usprawnić cały proces tworzenia, zabezpieczania i przechowywania wina.