Cydry w Winnicy
Skąd pochodzą nasze cydry? Produkty z Manufaktury Maurer mamy w Winnicy od kilku lat. Zaczęło się od okowit, lokalnej, łąckiej specjalności (uwaga: Śliwowica 70%), potem pojawiły się wina owocowe wzmacniane okowitą, a następnie cydry. Manufaktura powstała w 2002 roku przy gospodarstwie sadowniczym w Zarzeczu (gmina Łącko) i zaczynała od tłoczenia soków...
Czytaj więcejBRINDISI. WINO NA TAPECIE
Kolejne wino z winnicy Cantina San Donaci to Brindisi Negroamaro DOP. Co to takiego, czym różni się od Anticaia Negroamaro czy Anticaia Riserva Salice Salentino, skoro wszystkie zawierają głównie odmianę Negroamaro? (więcej…)
WINA MOZELSKIE. Poznajmy region
Wina mozelskie to chyba najbardziej znane wina niemieckie na świecie. Szczególnie, kiedy myślimy o Rieslingu. Do 2007 region nazywał się oficjalnie Mosel-Saar-Ruwer, potem nazwę skrócono do Mosel. Jest to jeden z 13* oficjalnych regionów winiarskich w Niemczech i trzeci region co do wielkości produkcji. Pierwsze winnice wzdłuż Mozeli sadzili...
Czytaj więcejPrimitivo. Poznajmy odmiany
Charakterystyczna nazwa odmiany i równie charakterystyczny styl win, które z niej powstają sprawia, że wina Primitivo del Salento czy Primitivo di Manduria to właściwie wizytówka “włoskiego obcasa”, czyli regionu Apulia. Pochodzenie odmiany Primitivo długo było kwestią sporną. Przez pewien czas utożsamialiśmy Primitivo z “narodową” odmianą kalifornijską, za którą uznaje się...
Czytaj więcejCERASUOLO. CO TO JEST?
Co to jest? Sama nazwa oznacza “wiśniowy”, a bierze się od nietypowego koloru tego wina. Bo o winie mowa, oczywiście. Cerasuolo to takie wino ni to czerwone, ni to różowe. Dlatego ma swoją nazwę, od 2010 roku zastrzeżoną, jako Cerasuolo d’Abruzzo DOP. Wcześniej powstawało jako Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo. Nie jest...
Czytaj więcejWino do ryby i dorsz w winie
Dla wszystkich, którzy kochają ryby, prosty, łatwy i pyszny dorsz. Towarzyszy mu znakomite, niedrogie wino do ryby, do wyboru. Przepis jest chyba wariacją na temat przepisu wg Julii Child. Dorsz w białym winie – 4 porcje – składniki: 1/2 kg dorsza atlantyckiego, 1-2 szalotki, 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa lub biały pieprz, kilka gałązek tymianku, 1...
Czytaj więcejWINA RUMUŃSKIE. KLASYFIKACJA
Wina rumuńskie już od kilku lat goszczą w Winnicy. Niemal w każdym kolejnym sezonie pojawiają się nowości od naszego ulubionego producenta. Dlatego warto wrócić do zasad klasyfikacji win rumuńskich, ponieważ w Rumunii, jak w każdym winiarskim kraju, obowiązują jasne zasady klasyfikacji win. Podstawowy podział win rumuńskich to podział ze względu...
Czytaj więcejPORTO QUEVEDO. RODZINA I WINNICE
Od jakiegoś już czasu mamy w Winnicy Porto od Quevedo. Ponadto niedawno dotarły do nas wina niewzmacniane z dwóch linii. Obie firmowane są imionami właścicieli. Dlatego trzeba wspomnieć, co to jest w ogóle za producent. Firma Quevedo to firma rodzinna. Powstała w 1991 roku i dziś obejmuje 112 ha winnic,...
Czytaj więcejSHIRAZ CZY SYRAH. Poznajmy odmiany
Syrah – obecnie chyba szerokiej publiczności znane bardziej jako Shiraz – to odmiana będąca wizytówką Doliny Rodanu (Cotes du Rhône). Tylko wszyscy teraz kojarzą ją, nie bez przyczyny, z Australią. Szczep przyjął się na antypodach jak nigdzie i obecnie jest symbolem i dumą australijskich winiarzy. Pochodzenie Pochodzenie odmiany nie jest jasne,...
Czytaj więcejAcker Martinushof w Bodenheim
21 października byliśmy na znakomitej wyprawie winiarskiej w winnicy Acker Martinushof. Październikowa enologiczna wyprawa do Niemiec była przyjemnością i pracą jednocześnie. Zwiedzania było co nie miara, nudzić się nie było kiedy. Celem głównym było Bodenheim, miejscowość i gmina znajdująca się w kraju związkowym Nadrenia-Palatynat, w powiecie Mainz-Bingen. Najstarszy zapis...
Czytaj więcej