Wina hiszpańskie. Viura, Airén, Verdejo
Późną wiosnę mamy bardzo ciepłą, dlatego czas na białe wina hiszpańskie. I w związku z tym trochę teorii się przyda. Dziś piszemy o białych hiszpańskich odmianach winorośli. Odpowiednikami kluczowych hiszpańskich odmian czerwonych – tempranillo, garnacha i bobal – wśród jasnych gron są airén, viura (zwana w różnych regionach macabeo)...
Czytaj więcejLogos II & Rimas Chardonnay
Logos II to wino z Navarry, czerwone, wytrawne, solidne. Rimas Chardonnay to wino z regionu Rioja, białe, półsłodkie, lekkie. Trudno o dwa tak różne wina jak te tytułowe wina hiszpańskie. Łączy je tylko producent i kraj pochodzenia. Oba pochodzą z Hiszpanii, oba wyprodukowane zostały w winiarniach Bodegas Escudero. Ale...
Czytaj więcejRiesling Weeks w Winnicy 6 – 19 maja 2019
Co to za impreza? Riesling Weeks, czyli Tygodnie Rieslinga, to cykliczna impreza, która w tym roku odbędzie się po raz piąty. U nas zacznie się 6 maja i potrwa do 19 maja. Świętowanie w całej Polsce może trwać od 6 do 26 maja. W akcji wezmą udział restauracje, winebary oraz sklepy specjalistyczne....
Czytaj więcejGarnacha czy Grenache. Poznajmy odmiany
Grenache, garnacha, garnatxa negra to nazwy jednej odmiany pochodzącej z Hiszpanii. W ojczyźnie jest najczęściej traktowana jako drugie skrzypce, jedynie katalońscy producenci nadają tej odmianie bohaterski status. Wyjątkową pozycję ma garnacha w Montsant i w Prioracie, gdzie wiele jest winnic ze stuletnimi krzewami szczepu garnacha zwanego tu po katalońsku garnatxa...
Czytaj więcejWINA NA WIELKANOC
Jakie wina na Wielkanoc? Co postawić na wielkanocny stół? Oto jest pytanie. Może nie będziemy polewać wina do śniadania z żurkiem, ale do obiadu dobre wino na pewno się przyda. Oczywiście dużo tu zależy od menu. Nasza propozycja to kilka naprawdę ciekawych win. Jedne będą dobre do obiadu, inne...
Czytaj więcejWINO DO GOTOWANIA I WOŁOWINA
Dziś przepis, który może się przydać na świąteczny obiad. Wino do gotowania proponujemy na dole. Pozostałe potrzebne składniki to: 1,2 kg wołowiny2 duże marchwie3 ząbki czosnku6 małych cebul5-6 liści laurowych2 gałązki świeżego tymianku lub dwie łyżki suszonego½ pęczka natki pietruszki1 czerwone wino wytrawne lub półwytrawneolej do smażeniasól do smaku2 łyżki...
Czytaj więcejSangiovese. Poznajmy odmiany
Sangiovese to odmiana, której uprawy w 97% znajdują się we Włoszech. Pozostałe miejsca, w których się ją uprawia w zauważalnych ilościach to USA (2% areału) i Australia (1% areału). Inne miejsca, jak Argentyna, Chile, Francja czy Izrael to już ledwo zauważalne liczby. Co za tym idzie, Sangiovese możemy uznać...
Czytaj więcejRIESLING RAZY TRZY
Od końca 2018 roku w centrum naszych Winnicowych zainteresowań jest Riesling. Wszystko za sprawą dostawy win mozelskich z winnicy Geierslay. Przez ostatnie miesiące promujemy te wina, próbujemy, porównujemy. Czas więc na podsumowania. Jedna z linii wypuszczanych przez producenta to linia Yellow i obejmuje ona trzy Rieslingi o różnym charakterze,...
Czytaj więcejChardonnay. Poznajmy odmiany
To naprawdę dziwne, że nie było tu do tej pory o Chardonnay. Może rzecz w tym, że to zadanie niełatwe, napisać coś konkretnego o tej bardzo chętnie uprawianej odmianie. To dlatego, że Chardonnay nazywamy “winemaker’s wine”, “wino winiarza”. Rozumieć należy to tak, że to winiarz decyduje, co chce uzyskać...
Czytaj więcejWINA DO CIASTA. I CIASTO Z WINEM
Jakie wina do ciasta? Jak zwykle odpowiedź brzmi: to zależy. Jeśli czekoladowe, to może być porto, jeśli owocowe, dobry będzie późny Kerner. Tymczasem mamy przepis na dobre ciasto, do którego dodaje się wino, czyli ciasto czekoladowe z winem. Składniki (w temperaturze pokojowej): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru (lepszy...
Czytaj więcej