Passerina. Poznajmy odmiany
Szczepy winorośli dzieli się umownie na międzynarodowe i lokalne. Jednak realnie rzadkością są takie odmiany, które występują rzeczywiście tylko w jednym miejscu na ziemi, tylko w jednym regionie winiarskim. Jeśli nawet odmiana jest bardzo charakterystyczna dla konkretnego miejsca na winiarskiej mapie, to znajdzie się często jakiś szalony winiarz na drugim końcu świata, który zainicjuje uprawę na własnej ziemi.
Nazwa
Tymczasem passerina to taka odmiana, której nie uświadczymy nigdzie poza środkowymi Włochami. Nazwa odmiany to zdrobnienie pochodzące od włoskiego słowa passero, które oznacza wróbla. Ptaki te są wielbicielami owoców tej odmiany, co oczywiście dla winiarzy jest nie lada wyzwaniem. Co ciekawe istnieje inny ptak (foto wyżej) z rodziny kardynałów żyjący w Ameryce Północnej i Środkowej, który nosi dokładnie tę samą nazwę. Jedno z drugim nie ma oczywiście nic wspólnego. To po prostu ciekawostka.
Gdzie rośnie
Najbardziej popularnym miejscem powstawania win z odmiany passerina jest region Marche na wschodnim wybrzeżu Włoch. Odmiana jest na tyle charakterystycznym specjałem regionu, że dorobiła się własnego DOC (2001). Apelacja Terre di Offida DOC obejmuje gminy w prowincjach Fermo i Ascoli Piceno. Wina powstają tu na bazie odmiany passerina (minimum 85%) w postaci win spokojnych, musujących, a nawet słodkich typu passito czy vin santo. Jest to jedyna apelacja, w której powstają wina niemal wyłącznie z tej odmiany. Owszem, prawo winiarskie pozwala na domieszkę 15% innych lokalnych odmian, ale nie wszyscy producenci korzystają z tego prawa.
Oczywiście, zarówno w regionie Marche, jak i dalej na południe, w Abruzji powstaje dużo win z odmiany passerina. Są to wina regionalne z oznaczeniem IGT (IGP). Ponadto nasadzenia passeriny można odnaleźć w Lacjum oraz Emilii-Romanii.
Jaka jest
Winorośl passerina ma pięciokątne liście średniej wielkości, dość drobne owoce rosnące w średnich i dużych kiściach. Grona mają dość grubą skórkę. Gdy ta dojrzeje, zyskuje złocisty kolor. Owoce mają dość dużą zawartość cukrów, dlatego ważne jest, by winiarz pilnował dobrej równowagi cukru i kwasowości. Jest to konieczne dla produkcji zrównoważonych win dobrej jakości.
Pomiędzy winami z zachodniego wybrzeża a winami z Marche czy Abruzji jest zwykle duża różnica smakowa, choć powstają z tej samej odmiany. Wina ze wschodu są zwykle bardziej mineralne, pikantniejsze i bardziej wytrawne. Tymczasem wina z Lacjum często są bardziej subtelne, miękkie i kremowe.
Nasza Passerina
Przykładem abruzyjskiej passeriny w naszym sklepie jest Tullum Passerina DOP. Powstała w winnicy dobrze znanej naszym klientom, w Feudo Antico. Młoda apelacja Tullum uwzględnia jednoszczepowe wina białe z charakterystycznych dla regionu odmian: falanghina, pecorino i nasza dzisiejsza bohaterka – passerina. Prawo winiarskie nakazuje użyć do takiego wina minimum 90% danej odmiany wymienionej na etykiecie. Nasza Passerina Tullum DOP jest w 100% zrobiona z tej odmiany. I do tego wpisuje się idealnie w typ “wschodnich passerin”. Jest to soczyste, gęste wino o dobrej budowie, mineralne, o dobrej kwasowości i niezwykle długo pozostające na języku. Znakomicie dopasuje się do dań rybnych, owoców morza i makaronów w kremowych sosach. To na pewno przykład wina z passeriny tak dobrej jakości, że może on być punktem odniesienia dla innych.