Riscal Niezawodny
Marques de Riscal to jeden z najstarszych producentów w Rioja. Dlatego raz na czas warto go przypomnieć. Firmę założył Guillermo Hurtado de Amezaga w 1858. Umieścił ją w Elciego (Álava). Niemal od razu stała się ona punktem odniesienia dla innych winiarzy nie tylko z regionu.
Najważniejsze daty w historii firmy:
1862 – pierwsze butelkowane wina i pierwsze nagrody w ciągu zaledwie pięciu lat od założenia firmy.
1883 – powiększenie piwnic “El Palomar”.
1895 – Marques de Riscal jako pierwszy niefrancuski producent zdobył dyplom honorowy Targów Bordeaux.
1972 – produkcja pierwszych białych win w Rueda.
1980 – działania w celu utworzenia apelacji Denominación de Origen Rueda.
1986 – wprowadzenie marki Baron de Chirel.
1995 – wprowadzenie pierwszego w Rioja stołu do sortowania gron.
1999 – pierwszy rocznik wina Riscal 1860.
2006 – inauguracja “City of Wine” – kompleksu hotelowo-turystycznego ze spektakularnym hotelem w samym sercu posiadłości.
2008 – 150-lecie firmy;
2009 – wprowadzenie marek Finca Torrea i Finca Montico;
2010 – Vinos Herederos de Marques de Riscal S.A. kupuje Marques de Arienzo w apelacji Rioja;
2011 – Marques de Riscal zostaje uznana za jedną z 10 najbardziej podziwianych marek wina na świecie (Drinks International);
2011 – transformacja najstarszych piwnic, aby wyposażyć je w najnowsze technologie przy zachowaniu dziewiętnastowiecznego klimatu;
2011 – aukcje win Marques de Riscal z roczników 1862-2005 w Pekinie;
2011 – pierwsza gwiazdka Michelin dla restauracji Marques de Riscal;
2013 – nagroda Wine Enthusiast dla najlepszej europejskiej Winiarni.
Więcej o firmie
Firma Marques de Riscal produkuje wina z owoców pochodzących z 1500 ha winnic: 500 ha własnych i 985 ha winnic zewnętrznych. Ponadto winnice należące do producenta leżą w sąsiednich wioskach Rioja Alavesa (ten subregion Rioja znany jest z win o świetnym potencjale starzenia): Elciego, Leza, Guardia i Villabuena. Uprawia się tam tempranillo, graciano, cabernet sauvignon i mazuelo.
Istotne jest, że Rueda Marques de Riscal odegrał kluczową rolę w regionie wprowadzając zupełnie nowy styl robienia win białych. Wcześniej region znany był z win w stylu sherry – ciężkich, utlenionych, o ciemnym kolorze. A zatem winemakerzy Marques de Riscal zaczęli robić wina lekkie, aromatyczne, nieleżakowane w beczkach. Ponadto firma działała mocno, żeby w ogóle apelacja DO Rueda powstała dla win białych. Tymczasem niedawno zyskała ona także możliwość robienia win czerwonych i różowych pod tą samą chronioną nazwą. W rezultacie Vinos de los Herederos del Marques de Riscal jest obecnie właścicielem największej ilości gruntów w Rueda (205 ha – odmiany verdejo i sauvignon blanc). Dlatego też jest jednym z wiodących producentów wina w całym regionie Castilla y León. Ponadto firma korzysta z 250 ha winnic zewnętrznych położonych w La Seca, Rueda, Serrada i Rodilana.
W 1999 roku firma Vinos de los Herederos del Marques de Riscal zdecydowała się na wypuszczenie na rynek nowego wina Riscal 1860. Owoce do jego produkcji pochodzą z winnic umiejscowionych w Toro (po sąsiedzku z Rueda), gdzie firma posiada obecnie 198 ha. Wino powstawało zasadniczo z Tinta de Toro (Tempranillo) leżakowanego w zależności od rocznika od 4 do 6 miesięcy w dębowych beczkach. Obecnie do wina dodawane są także nieznaczne ilości odmian międzynarodowych, np. cabernet sauvignon, merlota czy syrah. Obecnie 85% produkcji firma przeznacza na eksport i cieszy się naprawdę ogromnym powodzeniem. Trudno się dziwić – wino ma niższą cenę niż Rioja, a rok po roku daje pijącym naprawdę wielką przyjemność.