Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Szampan nie tylko sylwestrowo.

W nowym roku w Winnicy pojawiły się szampańskie nowości. Owszem, jedni go kochają, innym wcale nie podobają się bąbelki. I tym możemy zaproponować mnóstwo różnych możliwości, ale dla wielbicieli bąbelków zwykle na półce mniej do wyboru. A teraz na dobry początek – miejmy nadzieję – szampańskiego roku na półce stoją:
Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru
Producent: Egly-Ouriet
Rodzaj: Grand Cru, Non Vintage,
Region: Montagne de Reims
Dosage: Brut < 12gr/l


Srebrny Medal Grand Prix Magazynu Wino 2012.
Szampan legendarnego małego producenta robiącego swe wielkie wina z siedlisk Ambonnay i Verzenay. Brut Tradition to wino niemal dekadenckie, bardzo soczyste, świetnie pieniste, przede wszystkim jednak głębokie, winne, bardzo długie. Szampan, który wymyka się prostej definicji “bąbelków”. Kto lubi musowanie, musi spróbować go choć raz w życiu. naprawdę znakomite.
70%Pinot Noir, 30% Chardonnay



Alain Bernard Brut Tradition Premier Cru
Producent: Alain Bernard
Rodzaj: Non Vintage
Dosage: Brut < 12gr/l


Blend 60% Chardonnay, 35% Pinot Noir i 5% Pinot Meunier pochodząca z Premier Cru (Dizy, Hautvillers, Cumieres) i Grand Cru (Ay) w przypadku tego szampana tworzy udaną zrównoważoną kompozycję. Bardzo przyjemny szampan do codziennego picia jako aperitif. Świeży, owocowy z wyczuwalnymi przyjemnymi nutami drożdży i francuskiej bułki. Polecamy pić dobrze schłodzony.



Pierre Gimonnet Gastronome 2008
Producent: Pierre Gimonnet
Rodzaj: Vintage (min.3 lata leżakowania)
Region: Côte des Blancs
Dosage: Brut < 12gr/l
Złoty Medal Grand Prix Magazynu Wino 2012.
Słowo Gastronome nie pojawia się w nazwie tego szampana przypadkowo. To z jednej strony kamienne wino o surowych aromatach, strukturalne i bardzo eleganckie. Z drugiej, dzięki pysznemu posmakowi pieczonych jabłek i genialnej kwasowości, sprawia, że można nim popić zarówno ostrygę, jak i bigos.



Pierre Gimonnet Brut Blanc de Blancs Cuis 1er Cru
Producent: Pierre Gimonnet
Rodzaj: Blanc de Blancs, Non Vintage,
Region: Côte des Blancs
Dosage: Brut < 12gr/l
Zaw. alkoholu: 12.00 %
Pojemność: 0.75 L


Srebrny Medal Grand Prix Magazynu Wino 2011
Podstawowe nierocznikowe blanc de blancs to kwintesencja Cuis, terrior gdzie rodzina Gimonnet ma swoją siedzibę. “nasza filozofia to robić świeże, orzeźwiające wina o czystym owocowym charakterze” powtarza Didier. Cuis 1-er Cru to na dzisiejsze standardy szampan ekstremalnie młody (dojrzewa tylko 18 miesięcy na osadzie) jednak wbrew pozorom nie jest banalny, ani pozbawiony głębi. “Dobre wino nie powstaje dlatego że leży trzy lata w piwnicy, ale wtedy gdy osiąga odpowiedni dla siebie balans i harmonię” wtóruje Gimonnet. I takie właśnie jest 1-er Cuis. Około 25 proc z bieżącego rocznika plus rezerwa z trzech poprzednich. Aromaty młodych jabłek limonki i gruszki azjatyckiej, wszystko w zadziwiająco dojrzałej formie z pięknie zbalansowaną kwasowością. Czysta przyjemność.


Ruinart Rosé
Producent: Ruinart
Rodzaj: Rosé
Dosage: Brut < 12gr/l



Ciekawe rosé stworzone z 45% Chardonnay i 55% Pinot Noir. Takie zestawienie nadaje żywego charakteru, świeżości i przyjemnego wiśniowego aromatu jaki roztacza nad kieliszkiem. Wg twórców właśnie takie ma być to rosé, trochę zwiewne, eteryczne, mniej owocowe od typowych różowych konkurentów.
Billecart-Salmon Brut Réserve
Producent: Billecart-Salmon
Rodzaj: Non Vintage
Dosage: Brut < 12gr/l


Rzadko spotykany blend z dużym udziałem coraz bardziej docenianego w ostatnich latach Pinot Meunier. Ta nietypowa kompozycja daje przede wszystkim głębię i niespotykany aromat. W skrócie możemy powiedzieć, to produkt jednego z naszych ulubionych domów szampańskich, który bezwzględnie zalecamy na poprawę humoru. Efekt gwarantowany.
Blend Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.
 
Pol Cochet Brut
Producent: Pol Cochet
Rodzaj: Non Vintage
Dosage: Brut < 12gr/l
Zaw. alkoholu: 12.00 %
Pojemność: 0.75 L
Cuvee pochodzące z upraw ekologicznych oparte na Pinot Noir i Chardonnay o pięknym słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie nieco pikantne i owocowe z wyraźnym aromatem anyżu. Kwiatowe nuty i nuty dojrzałych owoców: moreli, brzoskwini i nektarynki uzupełnia delikatna sugestia wiśni.
W ustach jest świeży i elegancki z nutami cytrusów i brioszki.