Telmo Rodriguez
W 1994 roku Pablo Eguzkiza i Telmo Rodriguez stworzyli wino o nazwie Alma z odmiany garnacha pochodzącej ze starych winnic w Nawarze – był to początek firmy Compañía de Vinos de La Granja. Nazwa sugerowała, że win w przyszłości będzie więcej oraz miała być hołdem dla hiszpańskiego rzemiosła najwyższej jakości (La Granja to nieistniejąca już huta szkła – synonim wybitnego rzemiosła w Hiszpanii). Projekt jednak nie powiódł się ze względu na wzrost cen winogron w latach 90-tych i brak zaangażowania ze strony lokalnych spółdzielni.
Kolejnym miejscem, które eksplorował Telmo Rodriguez była Rueda. Tu zrodził się projekt Basa (hiszp. “podstawa, baza”). Stąd wywodzą się wszystkie kolejne poczynania winiarskie Telmo Rodrigueza. Firma otrzymała nazwę Compañía de Vinos Telmo Rodriguez i pod tą marką, wykorzystującą pozycję Telmo w winiarskim świecie, powstały kolejne wina takie jak: Aran, Molino Real i Lanzaga.
Od początku ideą Telmo Rudrigueza było robienie wina z hiszpańskich odmian – wówczas nie było to takie oczywiste, ponieważ wszyscy niemal winiarze sadzili szczepy międzynarodowe. Poza tym ambicją Rodrigueza było odnawianie starych winnic. Tak się tez stało w Maladze (wino Molino Real) oraz w Cebreros (wino z Pegaso).
Początkowo, przez brak większych środków finansowych, firma musiała skupić się wyłącznie na produkcji win stosunkowo prostych, które dość szybko mogły trafić na półki. Wina produkowane były w wielu kluczowych regionach takich jak: Navarra, Rueda, Alicante, Toro, Aragonia, Ribera del Duero, Rioja, Valedorras i Cigales. Powstawały z charakterestycznych w regionach odmian (Tempranillo, Tinta de Toro, Garnacha, Monastrell, Mencia, Verdejo, Viura czy Godello), oddając styl win z konkretnych miejsc. Tak pojawiły się wina: Dehesa Gago z Toro, Basa z Rueda, Gaba do Xil z Valdeorras, Vina 105 z Cigales, Gazur z Ribera del Duero, Al-muvedre z Alicante, LZ z Rioja oraz MR z Malagi.
Rioja
W ciągu ostatnich 20 lat pojawienie się wielu ciekawych miejsc upraw i produkcji mogło zagrozić pozycji regionu Rioja, tymczasem paradoksalnie trend ten podkreślił ogromny potencjał regionu.
Nie ma wątpliwości, że Rioja jest jednym z najbardziej interesujących miejsc na winiarskiej mapie Hiszpanii. Od XVIII wieku starania takich nazwisk jak Quintano, Ortiz de Zarate, Hurtado de Amezaga, Paternina czy Manso de Zúñiga sprawiły, że region osiągnął nowy poziom jakości. Trzeba też pamiętać, że to właśnie w Rioja zaczęła się wielka modernizacja winiarstwa hiszpańskiego (1860 rok) nazwana “Médoc Alavés” i polegająca na tym, że w Rioja zaczęto stosować nowoczesne metody winifikacji rodem z Médoc.
W tym zasłużonym dla winiarstwa regionie Hiszpanii Telmo Rodriguez posiada świetnie położone działki w Lanciego – wsi leżącej u stóp gór Sierra de Cantabria, gdzie wpływ Atlantyku i Morza Śródziemnego ma kluczowe znaczenie. Winnice otoczone są przez gaje oliwne, chronione przez góry i bukowe lasy.
Ribera del Duero
Kiedy region podupadał, gdy winorośl niemal znikała z krajobrazu regionu, Vega Sicilia – symboliczna winiarnia hiszpańska nie tylko przetrwała tutaj, ale rozwijała się w najlepsze. Dopiero w latach 80-tych XX wieku winiarstwo nowoczesne zaczęło się rozwijać, a obecnie Ribera del Duero to nazwa niemal jednoznaczna z wysoką jakością. produkuje się tu wina o głębokiej barwie, solidnym ciele, dobrej strukturze. Większość z tinta del país, czyli tinto fino, czyli lokalnego tempranillo.
Surowość klimatu wymaga niemal heroicznego poświęcenia ze strony hodowców winogron – mróz jest tu stałym zagrożeniem w maju i we wrześniu.
Telmo Rodriguez i jego wspólnik mieli zaszczyt studiować lokalne winiarstwo, porównać tempranillo dobrze znane z innych regionów z jego lokalnym wcieleniem w Vega Sicilia. największą różnicą między tutejszymi owocami a tymi z innych regionów była grubość skórek. Po paru latach obserwacji najlepszych winnic Vega Sicilia Telmo Rodriguez postanowił także w Ribera del Duero robić własne wina – tu także znalazł opuszczoną, starą winnicę.
Toro
To teren pagórkowaty, o czerwonawych glebach, pięknych skalnych formacjach leżący nad rzeką Duero nieopodal portugalskiej granicy.
Choć lokalne winiarstwo ma swoje tradycje sięgające setek lat, jednak dopiero koniec XX wieku przypomniał wszystkim ten region. Firma Telmo Rodriguez jest więc częścią renesansu Toro.
Valdeorras
To najmłodszy projekt Compañía de Vinos Telmo Rodriguez. W ich starych winnicach La Falcoeira, w miejscowości Santa Cruz, rosną głównie lokalne odmiany, z których Galicja jest znana: mencía i godello.
Na tych terenach, nad rzeka Sil, filoksera zrobiła prawdziwe spustoszenie. Jednak obecnie na granitowych tarasach rodzą się owoce, z których powstają wina o ogromnym potencjale.
Cigales
To region znany w Hiszpanii jako główne źródło win różowych. Na kamienistych zboczach nad rzeką Duero rosną głównie tempranillo i garnacha. Początkowo wspólnicy, Telmo i Pablo, zamierzali pójść ubitą ścieżką, robić tu wina różowe. Jednak dobra jakość owoców skłoniła ich do stworzenia klasycznej mieszanki dwóch szczepów w wersji czerwonej.
Rueda
Choć hiszpańskie wina kojarzą się jednak głównie z kolorem czerwonym, to Rueda słynie głównie z win białych. Robi się tu głównie wina z odmian verdejo, viura oraz sauvignon blanc.
Rueda jest jednym z najstarszych regionów winiarskich w kraju, który znany był niegdyś z win mocnych, w stylu sherry. Zmiany dokonane tu przez Hurtado de Amézaga, właściciela Marqués de Riscal, sprawiły, że obecnie produkuje się tu jedne z najbardziej interesujących, dobrze ocenianych białych win na świecie.
Cebreros (Vino de la Tierra de Castilla y León)
To miejscowość w południowej części regionu Kastylia i Leon, gdzie firma Rodrigueza działa od 1999 roku, znany jest kontynentalnego, surowego klimatu. Osobliwością krajobrazu są tu parasolowate sosny i stuletnie winorośle rosnące na granitowo-łupkowych glebach. Charakterystyczne jest także dość wysokie położenie winnic na 1200 metrach n.p.m.
Dumą regionu jest odmiana garnacha, która wyraża się w winach w tak szczególny sposób, że uważana jest za najlepszą reprezentację szczepu na świecie.
Alicante
Ten stary, śródziemnomorski obszar upraw winorośli jest najpewniej miejscem, z którego pochodzi jedna z najważniejszych odmian Hiszpanii – monastrell (fr. mourvèdre). Miejsce znane jest także z pięknych widoków. Wapienne ściany, gaje migdałowe, piękny, historycznie kluczowy port w mieście Alicante to czynniki, które sprawiają, że region jest niezwykle atrakcyjny turystycznie.
Telmo Rodriguez postanowił stworzyć z samego monastrell wino “komercyjne” – szybko zrobione, szybko przeznaczone do sprzedaży i łatwo się sprzedające. Równie łatwo się pijące. Wyszedł bowiem z założenia, że nawet wino komercyjne może być na tyle rzetelne, by odzwierciedlać to, co w regionie najlepsze.
Málaga to region w Andaluzji, który historycznie był jednym z najważniejszych w Hiszpanii. Nieopodal gór Granady i wybrzeży Morza Śródziemnego, na łupkowych podłożach rosły winnice jednego z ciekawszych muscatów na świecie. Zważywszy, że region ten nie jest już obecnie tak prężnie działającym winiarskim producentem, a zainteresowanie malagą wyraźnie spada, Telmo Rodriguez i jego wspólnik postanowili ratować zagrożoną dobrą sławę regionu, który uważają za skarb Hiszpanii. Tak powstają muskaty z suszonych gron, rodzynkowe, słoneczne, które są niezwykłym wyzwaniem dla winiarza.