Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Wina na wesele

Wakacje to czas, kiedy przygotowujemy mnóstwo ofert wina na wesele. Przy wyborze win kierujemy się bardzo prostymi zasadami: uniwersalnością gastronomiczną, łatwym odbiorem wina przez ludzi o różnych upodobaniach smakowych oraz relacją jakość-cena. Zbieram w tym miejscu listę propozycji, które powtarzają się niemal we wszystkich ofertach.

Wina hiszpańskie

Jeden zestaw pochodzi z Kastylii La Manchy – klasyczne odmiany, smaczne, proste wina, pewniaki. Drugi to najbardziej znany region ( i apelacja) hiszpański, czyli Rioja. Wina, które polecamy, to jedne z tych mających naprawdę dobrą relację jakość-cena.

Despierta Verdejo La Mancha DOP – białe, uroczo, acz nieprzesadnie pachnące dojrzałymi brzoskwiniami, półwytrawne (lub delikatnie wytrawne jak ktoś woli) wino, znakomicie nadające się na duże imprezy. Nieinwazyjne, świetnie będzie pasowało do wszystkich lżejszych dań z kurczaka, delikatnej wieprzowiny, ryb i zup-kremów warzywnych.
Despierta Tempranillo La Mancha DOP – bardzo przyzwoite tempranillo – owocowe, ale dość treściwe, nie za krótkie, trochę pikantne. Świetnie nada się do gulaszy, dań mięsnych mocniej przyprawionych czy deski wędlin i twardych serów.

Gardenos tinto Rioja DOCa – często wymieniam je jako jednego z moich ulubieńców wśród codziennych win, które nigdy się nie nudzą. Choć wesele wcale do codziennych okazji nie należy, to ta Rioja zasmakuje prawie każdemu. Szczególnie jako towarzysz dań z kaczki, gęsi czy ciemnych mięs.
Gardenos blanco Rioja DOCa – to wino z regionu Rioja można pić szklankami całe lato. Jest niezwykle rześkie, orzeźwiające, lubi niską temperaturę, dlatego impreza w upalny dzień to zdecydowanie czas na białego Gardenosa.

Wina włoskie

Bez nich nie ma dobrej oferty wina na wesele. Wybieramy spośród nich wina od rzetelnego producenta. To jedyna gwarancja jakości.

Montepulciano d’Abruzzo DOP  wina z Abruzji sprowadzamy już kolejny rok i nie ma żadnych wskazań, żeby się to miało zmienić. Montepulciano to taka odmiana, którą robi w tym regionie chyba każdy producent. Dlatego nie zamierzamy zmieniać tego, którego darzymy dużym zaufaniem, ponieważ dba o jakość win na każdym poziomie cenowym. TG Monte, jak je na co dzień nazywamy, to wino o świetnym bukiecie dojrzałych owoców leśnych, niezbyt ciężkie, ale o dobrej koncentracji. Świetnie się sprawdzi nie tylko do makaronów, ale do mięs w sosach, gulaszu czy ostrzej przyprawionej wieprzowiny.
– to wino z odmiany białej, która jest drugą co do wielkości upraw odmianą na świecie. Lekkie wino o subtelnej kwasowości, owocowe, ale mało aromatyczne. Bardzo dobrze pasuje do lekkich dań kuchni śródziemnomorskiej, ryb i sałatek.

Madregale Rosso IGT Terre di Chieti – lekkie i żywe czerwone wino, mieszanka Sangiovese i Montepulciano, bardzo “włoskie” w stylu. Można je nieco schłodzić, nie straci, a dzięki temu świetnie się sprawdzi podczas upałów. Średnie ciało, wdzięczny owoc i łatwość picia to jego duże zalety.
Madregale Pinot Grigio IGT Terre di Chieti – pinot grigio to jedna z bardziej lubianych odmian białych. Takie mamy doświadczenia. Do tego dobrze się kojarzy, z włoskim latem i beztroskimi wakacjami. To abruzyjskie wino nie należy do wina na wesele: akostne 1Lwybitnych reprezentantów szarych pinotów, takich, jakie możemy dostać w północnych regionach kraju. Ale jest świeże, bardzo orzeźwiające, trochę szczypiące w język, wspaniale pasuje do sałat, jasnych mięs i ryb. Świetnie sprawdzi się nawet jako aperitif.

Słowackie

Jakościowe wina regionalne to hit od momentu, kiedy zaczęliśmy import win z Nitry. A że słowackie wina były pierwszymi “naszymi” winami w sklepie, mamy już na koncie sporo udanych wesel z “akostnymi” na stole.

Akostné Müller Thurgau – litrowa butelka bardzo owocowego, miękkiego wina z tej popularnej niemieckiej odmiany to imprezowy pewniak: wesele, imieniny, spotkanie przy grillu (pyszne do grillowanych ryb i warzyw) czy piknik rodzinny – zawsze polecamy müller thurgau. Oczywiście zdania są podzielone, bo są tacy, którzy wolą Akostné Veltlínske zelené, czyli słowackiego grünera veltlinera z tej samej linii win słowackich, ale na czym by nie stanęło, wybór nie będzie zły. Müller ma większą koncentrację i więcej owocowych smaków, veltliner jest bardziej świeży i ma wyższą kwasowość. Do ryb, owoców morza, deski serów czy na początek imprezy, sprawdzi się znakomicie.
Akostné Frankovka modrá – królowa czerwonych odmian sadzonych na Słowacji. Znana też dobrze wielbicielom win węgierskich pod nazwą kékfrankos, a w Austrii i Niemczech jako blaufränkisch. To wesołe, żywe wino lubi polską kuchnię. Może dlatego tak chętnie kupowane jest na imprezy rodzinne. Kotlety, zrazy, klopsy i pieczenie to dania, z którymi frankovka świetnie da sobie radę.