Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

WINA RUMUŃSKIE. KLASYFIKACJA

Regiony winiarskie Rumunii

Wina rumuńskie już od kilku lat goszczą w Winnicy. Niemal w każdym kolejnym sezonie pojawiają się nowości od naszego ulubionego producenta. Dlatego warto wrócić do zasad klasyfikacji win rumuńskich, ponieważ w Rumunii, jak w każdym winiarskim kraju, obowiązują jasne zasady klasyfikacji win.
Podstawowy podział win rumuńskich to podział ze względu na barwę. Jak wszędzie wina rumuńskie dzielą się na wina białe, czerwone i różowe.

Poza tym klasyfikacja tych win opiera się na następujących kryteriach: zawartość alkoholu, technologia produkcji, cechy jakościowe wynikające z analizy chemicznej, wydajność z hektara, itd. Klasyfikacje win reguluje ustawa dotycząca win i uprawy winorośli.

Feteasca neagra, wino rumuńskie czerwone półwytrawne, Podział podstawowy ze względu na jakość:

  • stołowe
  • jakościowe
  • specjalne

Wina stołowe, jak w większości krajów Europy to wina proste, lekkie i najbardziej anonimowe. Etykieta nie musi zawierać opisu użytych odmian, rocznika ani miejsca pochodzenia – z wyjątkiem kraju. Wina muszą zawierać min. 8,5% alkoholu.

Wina jakościowe wytwarza się z odmian winorośli o lepszych parametrach technicznych, uprawianych w ściśle wyznaczonych miejscach.

Podział ze względu na jakość owoców oraz technologię produkcji

  1. Wina z oznaczeniem geograficznym – vinuri de calitate superioara (VS), czyli wina regionalne typu: vin de Pays. Muszą one posiadać min. 9,5% alkoholu, pochodzić z konkretnego obszaru upraw winorośli, powinny zawierać opis użytych odmian.
  2. Wina apelacyjne, kontrolowanego pochodzenia – vinuri cu Denumire de Origine Controlata(DOC).

wina rumuńskie: feteasca regalaPoza konkretnym miejscem pochodzenia czy użyciem zarejestrowanych odmian, wina muszą spełniać dodatkowe kryteria. Rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić min. 11%, a użyte do produkcji winogrona muszą zawierać min. 190 g/l cukrów. Pozostałe kryteria takie jak wydajność z hektara, sposoby produkcji i dojrzewania, a także butelkowania określane są dla każdego regionu produkcji wina z osobna. Zatwierdza je Ministerstwo Rolnictwa i Żywności.

Wina jakościowe z kontrolowaną nazwą pochodzenia oprócz oznaczenia DOC mogą mieć oznaczenie DOC-CMD.CT, czyli vinuri cu Denumire de Origine Controlata si Trepte de Calitate. Jest to kategoria najwyższej jakości – kontrolowane pochodzenie i poziom jakości ograniczone są najlepszym obszarem pochodzenia, zawartością cukru (dojrzałością gron) oraz czasem zbioru.

W Rumunii przyjął się podobny do niemieckiego system oznaczeń win najwyższej jakości

  • cules la maturitate deplina – zbiór podstawowy w pełni dojrzałych gron, cukier – 196 g/l.
  • culesul tarziu – późny zbiór, gdy winogrona są przejrzałe, a zaw. cukru wynosi min. 213 g/l.
  • C.I.B. – wybór z gron, przejrzałych, częściowo dotkniętych szlachetną pleśnią, o dużej koncentracji cukru, min. 240 g/l.

Nazwy DOC mogą użyć producenci, którzy po kontroli rokrocznie dostają zezwolenie od Krajowego Urzędu Nazw Pochodzenia Wina, czyli Oficiul National al Denumirilor de Origine a Vinurilor (O.N.D.O.V), który podlega Ministerstwu Rolnictwa.

Dodatkowa klasyfikacja ze względu na zawartość cukru resztkowego:

Wytrawne (seci) – zawartość cukru do 4 g/l;
Półwytrawne (demiseci) – zawartość cukru między 4,01 g/l a 12 g/l;
Półsłodkie (demidulci) – zawartość cukru między 12,01 g/l a 50 g/l;
Słodkie (dulci) – zawartość cukru pow. 50 g/l.