WINA WŁOSKIE. SAN DONACI. SALENTO
Kto to?
Wina włoskie z południa Włoch radują nas od lat. Dlatego warto o nich napisać. W Winnicy mamy wspaniałości z Cantina San Donaci. A jest to jedna z najstarszych firm w regionie Salento*. A powstała w 1933 roku z inicjatywy dwunastu rolników. Obecnie zrzeszenie liczy sobie 300 członków. Własnością firmy jest dziś około 320 ha winnic umiejscowionych w Salento. Oczywiście leżą one w bardzo różnych lokalizacjach, dlatego paleta win, jakie można uzyskać dzięki takiej organizacji firmy jest naprawdę ciekawa. Owoce z najlepszych lokalizacji winifikowane są osobno, dzięki temu powstają takie perełki jak Salice Salentino Riserva czy Primitivo di Manduria.
Czym się wyróżnia?
Obok wszystkich innowacji technologicznych, w San Donaci przywiązuje się naprawdę dużą wagę do jakości samych owoców. Członkowie spółdzielni dzielą swoje zyski – między innymi – według jakości dostarczanych winogron.
Trzeba jeszcze wspomnieć, że firma angażuje się w ochronę systemu upraw Pugliese Alberello. Jest to forma hodowli silnie kojarzona z tradycją winiarską regionów śródziemnomorskich i charakteryzuje się dbałością o ograniczony rozwój roślin oraz ograniczaniem obciążania pąków. Dzięki temu rośliny dają winogrona o znacznie wyższej jakości.
Jakie odmiany i jakie wina?
Cantina San Donaci produkuje wina głównie z rodzimych odmian i zawsze z własnych winnic. Kluczowe są trzy historyczne szczepy czerwone: Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera. Jeśli chodzi o odmiany białe to podstawą są Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino oraz Trebbiano.
Negroamaro jest na tych terenach najważniejsze. Daje winom garbniki i piękny kolor. Nie do końca wiadomo skąd pochodzi, ale od dawna znana jest na terenie południowych Włoch, na wybrzeżu Morza Jońskiego. Nazwa wywodzi się najpewniej z dialektu greckiego, w którym słowo „maru” znaczy czarny. Preferuje gleby wapienne i gliniaste; dobrze dostosowuje się do gorących i suchych klimatów.
Primitivo jest nie tylko jedną z najważniejszych odmian winorośli typowych dla południa Włoch, a szczególnie Salento, ale na świecie jest na pewno jedną z najpopularniejszych odmian włoskich w ogóle. Lokalni producenci robią z niej zwykle wina wysokiej jakości, ale ilościowo jest bardzo niestabilna. Daje wina o dość wysokiej zawartości alkoholu, bardzo ciemnym kolorze, często gorące, pełne i robiące wrażenie, a jednocześnie dość łatwe, przyjemne w piciu.
Malvasia Nera jest szeroko rozpowszechniona w Salento i wiernie towarzyszy Negroamaro. Zwykle służy jako dodatek do mieszanek na bazie Negroamaro. Dodaje im ciała i alkoholu.
Właśnie trafiła do nas kolejna dostawa win z Cantine San Donaci. Bez wyjątku wszystkie pozycje to po prostu znakomite wina włoskie. Nowością jest Primitivo Salento IGP z niedrogiej linii Fontenera, które będzie bohaterem piątkowego WNKT**.
*Salento nie jest osobnym regionem administracyjnym Włoch (wielu mieszkańców domaga się osobnej granicy administracyjnej). Należy do Apulii i obejmuje wiele gmin prowincji Brindisi i Taranto oraz wszystkie gminy prowincji Lecce.
**Wino na Koniec Tygodnia – akcja prowadzona od długiego już czasu dwa razy w miesiącu; polega na szerszej prezentacji nowego wina, które niedawno pojawiło się w sklepie.