Wiosenne eskapady 2017
Na przełomie maja i czerwca tego roku byliśmy we Wrocławiu na jarmarku Europa na Widelcu. Czas płynie nieubłaganie – nie wiadomo kiedy minęło dwa tygodnie, a my nie podzieliliśmy się nawet kilkoma zdjęciami z tego wyjazdu. Naprawiamy błąd.
To już kolejna nasza wizyta na tej imprezie. Jak zwykle było kolorowo, głośno i bardzo smacznie. Nasze stoisko współdzieliliśmy z gośćmi ze Słowacji, którzy rokrocznie karmią nas lokszami (zemiakové lokše).
Są to typowe słowackie naleśniki/tortille zrobione z mąki i prasowanych, gotowanych ziemniaków. Znakomite na słono i słodko. Podaje się je smarowane gęsim smalcem i z dowolnymi dodatkami (najlepsze z farszem z gęsiej wątróbki, z powidłami z orzechami i powidłami z makiem).
Do tego wszystkiego dużo smakołyków dookoła, muzyki, pochód kucharzy, mnóstwo atrakcji.