WNKT: Montesierra tinto 2014
W ostatni piątek mieliśmy przyjemność prezentować wino Montesierra tinto 2014 nagrodzone złotem na berlińskich targach w 2015 roku. I słusznie. Niezbyt drogie, przyjemne, ale dość treściwe, niekonfiturowe, ale zadowalające bardzo różne gusta, po prostu naprawdę rzetelne wino.
Pochodzi z regionu Somontano, który znajduje się w Aragonii i rozpościera u stóp Pirenejów (stąd nazwa, dosł. “u stóp gór”). Region znany jest nie tylko z typowego w całej Hiszpanii tempranillo, nie tylko z międzynarodowych odmian takich jak merlot czy cabernet sauvignon, ale także z lokalnych perełek, takich jak odmiany moristel czy parraleta.
Montesierra Tinto 2014 DO Somontano to wino, które powstało jednak z trzech odmian znanych wszystkim pijącym wina: cabernet sauvignon, merlot i typowego dla Hiszpanii – tempranillo. Pochodzi z dużej, prężnie działającej winnicy Bodegas Pirineos, która posiada 100 ha winnic własnych, z których duża część to stare, ponad stuletnie uprawy. Dodatkowo wytwarza wina pochodzące z ponad 900 ha winnic, z którymi ściśle współpracuje (firma kontroluje około 20% upraw winorośli całego regionu).
I tak mamy wino z dużej winnicy, ze znanych szczepów, czego się spodziewać? Montesierra Tinto 2014 ma ciemny kolor z fioletowymi refleksami i pięknie pachnie owocami leśnymi – trochę jagód, trochę jeżyn. A potem jeszcze fiołki, wędzone śliwki ciut mięty. Bardzo przyjemnie się pije, taniny bardzo łagodne, sporo owocu, ale dobrze już ułożonego. Wino do picia po prostu. Bardzo rzetelne zważywszy na dużego producenta.