Szukaj w sklepie
12 638 25 10

Winnica Kraków

Wyjazd studyjny na Słowację

Od 22 do 25 czerwca mieliśmy przyjemność brać udział w wyjeździe studyjnym małopolskich winiarzy na Słowację. Winnicę reprezentował Piotr Sikora, inicjator akcji, którą zorganizował Urząd Marszałkowski w Krakowie. Oczywiście nie udałoby się to wszystko bez nieocenionej pomocy Jána Bošnoviča, dyrektora Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce i Anny Píchovej, dyrektor Małokarpackiego Ośrodka Oświatowego i członek zarządu Małokarpackiego Szlaku Winnego (Malokarpatská vínna cesta).

Program był niezwykle wypełniony, zakładał spotkania i degustacje w winnicach, wykłady i szkolenia oraz zwiedzanie Bratysławy.

PROGRAM WYJAZDU

Pierwszy dzień: spotkanie w Modrej z Milanem Pavelką, szefem Małokarpackiego Szlaku Winnego (Malokarpatská vínna cesta), zwiedzanie winnic i degustacja.

Zaczynamy od Winnic Milana Pavelki

Winnice Pavelki

Nowe nasadzenia Veltlinskego Zelenego

Pytań do doświadczonego winiarza było dużo
Degustacja w nowym domku degustacyjnym producenta

Kiełbasa z… daniela

Milan Pavelka i Jan Kula prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy umawiają się na współpracę

Po podpisaniu umowy, obok Milana Pavelki na prawo: Anna Píchová z Małokarpackiego Szlaku Winnego, Marek Szymczycha, kierownik winnicy Srebrna Góra z Krakowa, Rafał Stec z Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy (czwarty) i obok Jan Kula prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy

Drugi dzień: winnica Karpatská Perla w Šenkvicach i spotkanie z Tiborem Rumanem ze Słowackiego Instytutu Winiarstwa, hodowcą nowych odmian słowackich winogron; zwiedzanie winnicy Karpatská Perla, degustacja; obiad w restauracji Gurmánsky Grob (w miejscowości Slovenský Grob) – tradycje pieczenia gęsi, degustacja potraw regionalnych; wyjazd do winnicy Slováček & Gašparovič w miejscowości Svätý Jur, zwiedzanie i degustacja; Wizyta w jednej z najnowocześniejszych winnic w tej części Europy – ELESKO a.s.; spotkanie, kolacja i degustacja w winnicy Miroslava Dudo.

Karpatská Perla w Šenkvicach

Wieża widokowa na Małe Karpaty

Podziwiamy widoki z wieży

Zwiedzanie piwnic Karpatská perla – przewodnikiem jest Tibor Ruman, doświadczony hodowca nowych odmian winorośli

Wykład Tibora Rumana, pracownika Słowackiego Instytutu Winiarstwa, hodowcy nowych odmian słowackich winogron

Tibor Ruman prezentuje swoją książkę

W przeuroczej restauracji Gurmánsky Grob oczekiwanie na gęsinę…

Znakomita gęsina

Loksze, specjalność zakładu

Piec do pieczenia gęsi
Slováček & Gašparovič w miejscowości Svätý Jur – kolejny punkt programu

Dobrze nam znane piwnice Elesko w Modrej – jedne z najnowocześniejszych w tej części Europy

W Elesko próby prosto ze “źródła”…

Małopolscy winiarze dokładnie badają temat w piwnicach Miroslava Dudo

Miroslav dudo opowiada o swojej pracy

Degustacja z kolacją u Dudo

Dudo w swoim firmowym sklepiku

Pełne beczki…

Trzeci dzień: wizyta w Średniej Szkole Winiarskiej w Modrej (Stredná vinársko-ovocinárska škola Modra), spotkanie z dyrekcją, zwiedzanie szkoły, degustacja win oraz prezentacja agroturystyki i enoturystyki w regionie Małych Karpat i zwiedzanie winnicy szkolnej; zwiedzanie Muzeum w Pezinku (Malokarpatské múzeum, Pezinok); wycieczka do Bratysławy, kolacja na barce, w restauracji i browarze Dunajský Pivovar.

Niemal kultowe miejsce – Średnia Szkoła Winiarska w Modrej (Stredná vinársko-ovocinárska škola Modra) – absolwentami tej szkoły są najważniejsze nazwiska lokalnego winiarstwa

Zwiedzanie szkoły

Laboratorium w szkole winiarstwa

Pomoce naukowe

Degustacja w winiarni należącej do szkoły winiarstwa win tworzonych przez uczniów

Muzeum w Pezinku (Malokarpatské múzeum – Pezinok) – największy zbiór pras winiarskich

Muzeum cd.

Bratysława Stare miasto

Bratysława: widok na Dunaj

Pędzimy na kolację w restauracji na barce, gdzie znajduje się także browar

Tu się warzy piwo

Czwarty dzień: zwiedzanie winnicy Château Topoľčianky w miejscowości Topoľčianky, obiad połączony z degustacją komentowaną.

Topolcianky: szkolenie prowadzi Adam Żilik